Ситуација у којој сви добијају

Милош Васиљевић
Ситуација у којој сви добијају

Након што је укинут ПДВ на донирану храну, покренуте су многе иницијативе у том правцу, јер би се на тај начин многим рањивим категоријама изашло у сусрет, али и олакшала тешка свакодневица.

Укинути ПДВ на ортопедска помагала један је од првих приједлога, а БиХ је међу ријетким земљама које до сада нису урадиле ништа о овом питању, па се сви надају да је дошло коначно вријеме да се нешто промијени.

Ако кренемо од чињенице да само једна спортска колица коштају око 15.000 марака плус ПДВ, кристално је јасно колико би се новца уштедјело само за ову ставку. Уз помоћ ортопедских помагала особе са инвалидитетом су самосталне и незамислив је један њихов дан без колица и осталих помагала, па сви треба да се запитамо како можемо помоћи тихим херојима. Да су заиста хероји, могли су се увјерити сви који, рецимо, прате кошарку у колицима, јер је то за њих и више од спорта, то је борба за побједу, али и доказ да раде добру ствар, те да се нису предали без обзира на све недаће. Уз то, то су људи који имају породице, раде послове, али, што је значајно, њима је то у слободно вријеме и бијег од телефона и из четири зида, а уједно рехабилитација и социјализација.

Не треба никога издвајати, али својим резултатима то су учинили кошаркаши бањалучког ККИ Врбас који су најбољи репрезенти града и земље, вишеструки шампиони домаће и регионалне лиге, али и учесници Лиге шампиона. И није ни случајно да баш они очекују да ова прича неће остати мртво слово на папиру, јер спортске реквизите потребно је обнављати, троше се на утакмицама и тренинзима, а вриједност свих колица у том клубу премашује 300.000 марака.

И што је кључно, држава ништа не губи укидањем ПДВ-а на ортопедска помагала, јер она у највећој мјери и набавља ову опрему. Није ово само питање новца већ и питање људскости и солидарности. Питање је да ли имамо емпатију према слабијим од себе? Ни у ком случају не смијемо изгубити манире хуманости, од обичних људи па све до оних који одлучују.

У већини европских земаља бављење спортом особа са инвалидитетом је обавезно ако желе да имају све погодности од државе, као што је то случај у Италији, управо ради укључености, односно да их “натјерају” да наставе животну борбу у тимском духу. Вријеме је најбољи показатељ да ли ће овакви и слични приједлози добити зелено свјетло, прво Управе за индиректно опорезивање БиХ, а касније и Парламента БиХ. Држава не губи ништа, а помогла би пуно онима којима је помоћ потребна, и то свих нас и сваког дана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана