Ситна зарада

Милош Васиљевић
Ситна зарада

И док се сваке године у јесен домаћини припремају за традиционални свињокољ, гдје се стварају резерве, али и сигурност залиха хране за читаву годину, становништво је доведено у специфичну ситуацију, јер се поставља питање шта да купе и да ли је то месо исправно, а пуно је и оних којима ће сушаре и фрижидери ове године остати празни.

Да ситна зарада накупаца и трговаца може скупо коштати зарад мало профита, видимо на примјеру и у нашој земљи. Очигледно да је злонамјерним важнија продаја заражених свиња како би ушићарили неку марку, него безбједност оних којима је продају, а да при томе не размишљају о економским посљедицама са којим се суочавају велики фармери, којима је ово једини извор прихода.

Наиме, Републичка ветеринарска инспекција поднијела је шест кривичних пријава против фармера и трговаца који су продавали свиње из зараженог и увозног подручја без документације. Кључ проблема лежи у чињеници да су појединци због ситне зараде угрозили пољопривреднике који се придржавају свих мјера за сузбијање афричке куге.

Неодговорни појединци угрозили су опстанак фарми од Семберије до Херцеговине, јер свиње нису имале ушне маркице те, што је најважније, увјерење о здравственом стању животиња издато од ветеринарске организације. Управо је афричка куга нанијела велике невоље и проблеме грађанима, па док једни са великим опрезом купују свиње код провјерених фармера, они још опрезнији траже алтернативу у некој другој врсти меса.

Да ту мукама није крај, диктира и цјеновник, а и они којима математика није јача страна једноставно ће израчунати колико ће новца издвојити за ту намјену. За једног товљеника, поново зависно од тога колико има килограма и у којем дијелу Српске га купујемо, потребно је издвојити најмање 1.000 марака. Постаје ли ово месо луксуз, питање је о којем би се могло тематски расправљати. Уз то, пршута и пека за многе биће мисаона именица. Ништа боље стање није ни са чварцима, који су некад били третирани као отпад, данас 100 грама у маркетима кошта четири и по марке. Ништа боље није стање ни са прасићима будући да нам слиједи период слава па ће због мале понуде и велике потражње килограм живе ваге већ у децембру достићи и вртоглавих 12 марака.

Уништено је 50.000 свиња због афричке куге, а да се стање не би нарушило додатно, добро би било пооштрити мјере и то искључиво због фармера који часно и поштено раде овај посао, од чега прехрањују своју породицу. Цијена свиња ће ове године, како год то звучало, бити мање важна, јер имати квалитетно и здраво парче меса биће права привилегија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана