Системска грешка

Драгана Келеч
Системска грешка

Да папирологија обичном човјеку може и те како да загорча живот, најбољи примјер су пензионери, који пензије примају из РС, али већ годинама живе у Србији. И то пензионери чије је некада давно пребивалиште било у ФБиХ.

Њих тачно 779 прошле седмице није могло да добије љекарску помоћ, због тога што им је обустављено здравствено осигурање.

Због чега им је обустављено, одговор гласи - због "системске грешке"!? Једноставно, нису их приликом евиденције препознали! Како је то могуће? Шта се у ствари десило?

Потребно је кренути од самог почетка...

Наиме, због почетка функционисања јединственог система контроле и наплате доприноса путем Пореске управе, Фонд ПИО РС из јединственог система РС одјавио је око 11.000 пензионера са пребивалиштем у ФБиХ, који су пријављени у јединствени систем контроле наплате доприноса у ФБиХ, а ову процедуру вршила је IDDEEA.

На основу позива корисника из Србије у Фонду ПИО су сазнали да је ове пензионере Фонд здравственог осигурања РС одјавио као кориснике својих услуга у Србији.

Фонд ПИО је тада покренуо процедуру провјере података пребивалишта у Aгенцији IDDEEA и дошао до сазнања да је њих управо 779 имало одјаву пребивалишта у ФБиХ, али да у првој провјери података IDDEEA то није препознала.

Фонд ПИО је о том случају писмено обавијестио Фонд здравственог осигурања РС, а онда је Фонд обавијестио Фонд у Србији. И, док су се они између себе обавјештавали да је дошло, до вјеровали или не "системске грешке", те док су предузели одговарајуће мјере, ових 779 људи није могло да оде на лијечење.

Једна жена је због обустављеног здравственог осигурања чак и скинута са дијализе на ВМA, а једна враћена из Сремске Каменице, иако годинама живе у Србији гдје имају пријављено мјесто боравка.

Колико су само ти пензионери имали проблема за само седам дана, само они знају...

Aли да ли су то заслужили послије 20-30 година рада? Да не могу ни код љекара да оду када има затреба. И то због чега? Због зачараног круга огромне администрације, која неријетко зна да буде сурова према обичном и малом човјеку. Човјеку који је пред њом једноставно беспомоћан.

Хитно мора нешто да се предузме да до оваквих ситуација више не дође! Хитно мора да буде пронађена та "системска грешка", која не постоји само у једној агенцији или једном фонду.

Ова грешка нас већ одавно својим формуларима, папирима, списковима, захтјевима, молбама, упутствима... на двобој изазива, али очигледно да још недостаје прави противник да јој изађе у сусрет...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана