Шишмиши у парламенту

Ведрана Кулага Симић

БиХ никако не успијева ни да приђе зеленој грани, а камоли да стане на њу.

Свако ново јутро са собом доносе неке нове проблеме, а њени грађани све вјерују да ће, ипак, једног дана бити боље.

Та и слична обећања ускоро ћемо слушати сваки дан и то по више пута, а да ли ће те ријечи постати реалност, моћи ћемо рећи за четири године, када будућим лидерима мандат буде при крају.

Овај сазив власти на нивоу БиХ, који броји посљедње дане, у цјелини се није прославио. Проблеми су се низали један за другим, а рјешења су веома често долазила касно, некада и прекасно. Лични интерес је надвладао општи и то је један од разлога због којих ова земља, каква год да је, никако не може напријед.

На том списку је и енормно расипништво које је на том нивоу власти превршило сваку мјеру. Милиони и милиони марака, и то сваки мјесец, одлазе за плате и накнаде службеника који су махом посао добили преко партијских и родбинских веза, а милиони годишње одлазе и за покривање чланарина у свјетским организацијама и асоцијацијама.

Новац одлази на све стране. Плаћамо и заштиту морског дна, разне биљке и остало, а то можда не би било толико спорно да ова земља има неке користи од свих тих организација. Али нема.

Након што су институције годинама одбијале да кажу у којим су све организацијама у свијету “платиле” мјесто и колико то све кошта пореске обвезнике, оквирни списак је направљен, а све су прилике да ће бити веома брзо проширен, јер пристижу и шишмиши.

Пред посланицима у Парламенту БиХ ће се наћи приједлог за давање сагласности за ратификацију Споразума о заштити шишмиша у Европи и биће занимљиво чути шта ће о томе да кажу они којима је народ дао мандат и добре плате.

И да ли ће подвући црту и одговорити на питање ко има већа права и бољи живот - да ли становници у БиХ или шишмиши у Европи.

Ако су већ владајући ријешили да стану у заштиту ове врсте дивљих животиња, могли су да направе листу приоритета и да, у ово тешко вријеме за сиромашну земљу за какву важи БиХ, у први план избију важна питања за оне који су их бирали.

Већина шишмиша су, са друге стране, ноћне животиње које дан преспавају у скровишту. Можда ту и има неке симболике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана