Сиротињско месо

Анита Јанковић-Речевић

Да на тржишту БиХ завршава отпад од хране из земаља Европске уније, али и широм свијета, није никаква тајна и бројни су примјери који то потврђују.

Мало таквих случајева процурило је у јавност, док је много оних који су остали неоткривени и нису на крају добили епилог скандала јер је некоме од увозних лобија, предузећа, али, нажалост, и надлежних институција то било у интересу.

Њихов интерес огледа се искључиво у томе да увећају нуле на својим банковним рачунима тровањем грађана смећем од хране које у земљама Европске уније, али и широм свијета, завршава нигдје друго него на депонији.

Месо сумњивог квалитета сигурно не би било сервирано на трпезама становника да надлежне институције одговорније раде свој посао, односно да се појединцима не гледа кроз прсте приликом контроли пошиљака тона хране на границама.

Из надлежних институција у БиХ поручују да појачавају контроле на границама само у оним случајевима када у јавност процури информација да би из неке од сусједних земаља или пак других могла бити увезена храна која је штетна по здравље грађана. Посљедњи у низу таквих случајева је да је у Црну Гору увезено замрзнуто месо из 1982. године и да би оно могло завршити и на трпези грађана БиХ.

Само тада се огласе и кажу да, ето, они контролишу све на границама, само тада нам сервирају информације да се све ради како треба и да, ето, надлежне институције ни по коју цијену неће дозволити да трују своје грађане.

Јасно је и да то представља ништа друго него мазање очију становништву, које су због конзумирања смећа из ЕУ које им је омогућила нико други до сама БиХ оболијевају од разних болести.

Већина грађана је свјесна да једе отпад из других земаља, али је, нажалост, на то приморана због слабе куповне моћи. Управо због лошег финансијског стања одлучују се да купују месо и друге производе на акцијама по цијени од само неколико марака.

Због свега наведеног надлежни у БиХ не би требало само да појачавају контроле на границама када сви знају да ће неки отпад ипак завршити у БиХ, већ да то раде стално. У супротном, наставићемо конзумирати храну за коју не знамо ни са ког континента је стигла и која са собом носи читаву енциклопедију болести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана