Сироти мали хрчци

Вељко Зељковић

У свакој иоле нормалној и колико-толико уређеној држави која се залаже за владавину права, било би логично, да када је неко осумњичен или оптужен за неко кривично дјело, то лице буде суспендовано до окончања судског поступка.

Тако би требало бити. Међутим, случај “Осмица” још једном је показао како и даље постоје двоструки аршини, двије правде, селективне, те да су политички ухљебљени функционери, а прије свега они из СДА, заштићени пред лицем правде попут поларних медвједа или неких других угрожених врста. То што је тај медвјед начинио штету, није битно.

Умјесто тога, у јавности се покушава створити слика како су овакви и слични судски поступци покушај прогона и демонизације поштених малих хрчака - функционера СДА

Случај “Осмица” само је један у низу примјера колико је бх. правосуђе доживјело морално, али и свако друго посрнуће. Иако је оптужен за злоупотребу службеног положаја, Суд БиХ је одбио приједлог Тужилаштва да првом човјеку обавјештајне агенције Осману Мехмедагићу изрекне мјеру суспензије, остављајући га у удобној фотељи, да и даље “ведри и облачи”. И ослушкује.

Годинама се прича како се дио домаћег правосуђа налази под директном контролом појединих политичких елита, истих оних, које декларативно залажу за независност овог сектора.

Није тајна да СДА готово годинама контролише овај “сектор”. На неким од највиших судских функција успјели су инсталирати судије одане и вјерне “вишим циљевима”, који ће радити по законима и праву кројеном и кабинету првог међу првима - Бакира Изетбеговића. Чуј да неко из политичког врха ове странке буде осумњичен за нешто? Докази? Ма све је то исконтруисано. Ово су ријечи које се по некој матрици употребљавају у оваквим и сличним случајевима, па и оним везаним за ратне злочине.

Она је употријебљена и када је премијер ФБиХ осумњичене због корупције и набавке, како се касније испоставило, неисправних респиратора. Па куд на Новалића, завапио је тада Изетбеговић. Па он је поштени грађанин и борац за БиХ. На питање новинара зашто није стао у одбрану борца који је ухапшен зато што је посјекао неколико стабала, Изетбеговић није одговорио. Окренуо се и отишао. Вјероватно због тога што несрећни “дрвосјеча” није друг члан, а ни високи функционер, који обрће милионе и камионе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана