Сиромашно знање ђака

Милијана Латиновић

У ђачкој књижици многих основаца у Српској лани се нанизало прегршт петица, па је скоро сваки други на крају године био одликаш. А колико су њихове оцјене стварно мјерило знања, то знају само они.

Високе оцјене су једини параметар за упис у средњу школу, и зато многи основци само "гањају" просјек, а знање стављају у други план. Битку за високу оцјену бију уз помоћ родитеља, који нису ни свјесни да своме дјетету чине медвјеђу услугу молећи за петицу која није заслужена.

Наставници често поклекну под притиском чији је циљ да дијете из основне школе понесе све петице и окити се "Вуковом дипломом".

То што можда још није савладало таблицу множења или основе правописа и граматике, то им је мање важно.

Гледање кроз прсте током оцјењивања није страно наставницима, а нису ријеткост ни ђаци који врло добро знају то да искористе.

Колико је њихово знање сиромашно, најбоље потврђује податак да се многи већ у првом разреду средње школе нађу на часовима допунске наставе из математике, јер основно градиво нису савладали. То су исти они који су увелико махали петицама на крају деветог разреда.

Међутим, не треба заборавити да у ђачким клупама сједе и ученици којима је књига најбољи друг и да нису све петице поклоњене.

Управо због тих ученика који сваку оцјену зарађују учећи сатима, просвјетари се морају одупријети притисцима и пооштрити критеријуме оцјењивања.

То никако не значи да основци треба да понављају разред, али је сигурно да не могу сви бити ни одликаши.

Тачно је и то да је у уџбеницима много градива које ђаци буквално уче напамет, а које им по завршетку школовања неће требати.

Све ово потврђује чињеницу да је образовни систем већ одавно зрео за озбиљне реформе, које ће једном заувијек вратити знање на трон који му припада.

Увођење мале матуре које ускоро очекују у основним школама у РС на испит ће ставити не само знање основаца, већ и цјелокупан рад наставника.  Мала матура показаће ко су прави одликаши.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана