Шира коалиција, већи интереси

Александар Стојановић

По завршетку локалних избора у Републици Српској није се много тога промијенило, али свакако да су поједини резултати донијели неочекиван исход. Иако је СНСД остао убједљиво најснажнија партија у Српској, њихов резултат је остао у сјенци губитка функције градоначелника Бањалуке и пораза Миће Мићића у Бијељини, због чега је цијену платио СПС, који је “по кратком поступку” избачен из коалиције.

Тражење кривца и доказивање одговорности за “лоше” резултате у два највећа града тешко би спровео и Поаро, а то би било равно потрази игле у пласту сијена. Ипак, поуке се и те како могу извући.

По одлуци Извршног комитета СНСД-а у вези са сарадњом са СПС-ом, оно што је прво одзвонило је чувена “Забрањеног пушења”: “ко игра за рају и занемарује тактику, завршиће каријеру у нижеразредном Вратнику”. Дубљом анализом може се закључити да широке коалиције значе и шире интересе. Што је већа коалиција, већи су и интереси оних најмањих играча, који су за тај интерес спремни издати и најрођенијег.

Већи број странака на први поглед, чини се, значи и снажнију, агилнију, ефикаснију власт, међутим, коалиције нису само ствар статута, програма и идеала (чешће нису уопште ствар набројаног), него храњење потреба група које се удружују у странке како би оствариле одређен циљ. С тим у вези, задатак најјачег у тој коалицији постаје тежи, јер је и број оних које треба контролисати већи.

Када бринете о великом броју људи којима сте окружени, тешко је протумачити њихову искреност, посвећеност заједничким циљевима и задацима. Што би се рекло, “мала бара, пуна крокодила”. И не треба само упирати прстом у потенцијалне кривце, било би одговорно признати да је било наивно вјеровати да једна страна може задовољити потребе још десет субјеката. Поготово ако се узму у обзир резултати СНСД-а посљедњих деценију и по, заиста нису имали потребе да дају на важности и кредибилности појединим новоформираним групама. Јер да те групе нису биле уз СНСД, никад не би ни постале релевантан фактор на политичком небу Српске.

Чињеница је да су поразу највеће партије у ова два града допринијели њихови производи и то је оно што треба да се призна, а чини се да је тога свјестан и Милорад Додик, који је у изборној ноћи казао да је “пораз прилика за нове побједе”.

Тај изречени став је, с друге стране, нешто што поједине опозиционе партије никада нису хтјеле да заузму, због чега су дочекале резултате какве су дочекале. А због тог трезвеног размишљања, СНСД је данас јачи него што је икада ико био. И зато ће они који преко најјаче странке желе искључиво интерес и фотељу “завршити у нижеразредном Вратнику”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана