SIPA на нишану политике

Горан Маунага

Да ће лавина напада на директора SIPA Горана Зупца кренути знало се чим су прошле године припадници те агенције ухапсили Шемсудина Мехмедовића, осумњиченог за ратне злочине почињене над Србима током рата у Тешњу.

Али није могло ни да се претпостави да Мехмедовић, Тужилаштво и Министарство безбједности БиХ неће бирати средства до коначног циља - Зупчеве смјене.

Кад нису успјели да га склоне оптужницом за несавјестан рад у служби током прошлогодишњих протеста у ФБиХ и забраном приступа тајним подацима, одлучили су да покушају измијенити Закон о полицијским службеницима да би SIPA ставили под политичку контролу.

Мехмедовићеви амандмани на приједлог измјена и допуна тог закона омогућили би министру безбједности потпуну контролу над SIPA, односно министру Драгану Мектићу, који је као министар политичка личност, да Зупца одмах смијени.

Колико су планери Зупчеве смјене отишли далеко говори и чињеница да су због његове смјене спремни на стављање SIPA под политичку контролу и на потпуну измјену начина функционисања те агенције, баш као да ће вјечно функцију министра безбједности имати исти човјек.

При томе потпуно су изгубили из вида да је прошле године и из OHR-а саопштено да SIPA никако не може бити под политичком контролом. На то су упозорили правници, али и у Парламенту БиХ.

На шта су они који су сковали план да смијене Зупца спремни говори и игра с Комисијом за жалбе, од чије одлуке зависи Зупчев останак на функцији. Ако комисија одбије његову жалбу на одлуку Министарства безбједности о ускраћивању приступа тајним подацима, он ће бити смијењен.

Зато је Министарство безбједности хитно обавијестило Савјет министара да је члан комисије Михајло Вуковић, на којег су вршени притисци да гласа против Зупчеве жалбе, поднио оставку, што, како је и он рекао, није тачно. Ипак, одмах је донесена одлука о именовању другог члана комисије.

Мехмедовићу, Мектићу и надлежнима у Тужилаштву најбоље би било да прочитају OHR-ов став о томе, који каже да су покушаји измјена постојећих одредаба с циљем омогућавања политичког именовања директора полицијских органа у супротности са законом, али и са најбољим примјерима праксе којом се осигурава професионално обављање полицијског рада у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана