Синтетичке дроге

Драгана Ћосић

Продају се као "мирисни штапићи", "со за купање" или "биљна мјешавина", а у ствари, су опасне синтетичке дроге. Јефтине су и лако доступне. Могу се наручити путем интернета, одакле у кратком року нађу свој пут до ноћних клубова и улица.

Црно тржиште Републике Српске преплавиле су синтетичке дроге, као што су "магични змај", "крокодил", "кристал мет" или "канибал", а које остављају страшне посљедице на здравље.

Конзумира их углавном млађа популација, управо због ниске цијене и лаке доступности. Да су нове синтетичке дроге постале тренд потврђује и чињеница да се љекарима у хитној помоћи свакодневно јављају млади са нејасним, али по живот опасним симптомима, насталим због употребе вјештачки створених опијата.

У жељи да се што брже и јефтиније напију млади све чешће посежу за разним таблетама које мијешају са алкохолом и енергетским пићима, што може довести до бројних поремећаја, убрзаног рада срца, узнемирености, и агресивности, али и смрти. У многим земљама већ су забиљежени и смртни случајеви послије коришћења вјештачки створених и неконтролисаних психоактивних супстанци.

Најгоре је што многи конзументи, због незнања, мисле да већина ових дрога не ствара зависност. Међутим, стручњаци упозоравају да нове синтетичке дроге "табају" пут у зависност.

Нове дроге, које стварају гангрене и некрозе ткива на мјестима инјектирања, купују се у облику мирисних штапића, препознатљиве су по егзотичном мирису и теже је контролисати њихову продају.

Посебан проблем су "кућне радионице", у којима се производе. За разлику од дрога биљног поријекла, попут опијата и кокаина, синтетичке дроге могу да се производе било гдје, са малим почетним капиталом.

Европска унија је још 1997. године увела систем праћења и упозоравања на нова опојна средства, а само у прошлој години пријављено је 49 нових синтетичких дрога у земљама ЕУ. Тај тренд требало би да слиједи и РС и да уведе систем раног упозоравања, јер што се ове дроге дуже налазе у слободној продаји то су опасније и угрожавају више живота.

Синтетичке дроге привлаче мање пажње од хероина и кокаина, али су једнако опасне и због тога би надлежни хитно требали да се посвете рјешавању овог проблема, који лаганим али сигурним кораком вуче омладину у смрт.

++++++++++++++++++++++++++++++++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана