Синекура. Ццц...

Дарко Момић

Синекура по дефиницији представља добро плаћено радно мјесто на којем не треба ништа радити и обично се односи на оне који нису уопште квалификовани и оспособљени за повјерени им посао. Појам потиче од латинских ријечи сине и cura: сине значи без, а cura је брига и из тога је и највећем лаику јасно о чему је заправо ријеч, односно о каквом (не)радном мјесту је ријеч.

На чистом српском језику то је онај посао за који наш народ ка‘е “лези љебе да те једем” или да прецизирамо до краја, то је она гомила страначких ухљеба и беспосличара која се дичи титулом савјетника, а ради - ништа.

Добро, није баш да не раде ништа, устану они ујутро, па попију кафу, вјероватно прочитају и новине или на својим паметним и наравно слу‘беним телефонима погледају шта има на порталима, потом дјецу или унучад у својим луксузним и најчешће слу‘беним аутомобилима одвезу у школу, а послије тога не знају шта ће са собом.

Обично из досаде назову послодавца, свеједно да ли је ријеч о предсједнику, министру, директору или начелнику или градоначелнику (задр‘аћемо се на овим посљедњим) и уколико се послодавац јави, они мазним гласом питају: “Шефе, треба ли шта”. Пошто по правилу добију одричан одговор, уколико евентуално негдје нема некакво полагање вијенаца, парастос или нешто слично, они љубазно ка‘у: “ОК, само да се јавим, ту сам ако нешто затреба”. И тиме се практично заврши њихов радни дан, а сутрадан Јово наново! И тако од избора до избора, а неки од њих и од странке до странке.

При свему томе се ти беспосличари и ухљеби простом свијету илити просјечном бирачу представљају као некакав фактор и особе без чијих савјета би у најмању руку пропала др‘ава, иако их се, што народ ка‘е, не пита ни гдје се луг истреса.

Међутим, оно што посебно ‘алости је чињеница да се прост свијет или просјечан бирач помирио с тим да буљук медиокритета прима масну плату ни за шта и ником ништа. Руку на срце, мо‘да би се међу “савјетницима” могао наћи понеки изузетак, али сви знамо за шта изузеци слу‘е.

Али оно што додатно ‘алости и изазива оправдан гњев је страначко лицемјерје и њихова декларативна подршка идеји о укидању синекура или савјетничких функција у општинама и градовима. Сви су као за то да се то укине, али…

А бирачи, ко бирачи! Из избора у изборе слушају исто, не гласају другачије и надају се да ће бити боље и да ће напокон и њих запасти нека синекура. Ццц...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана