Силајџићу одликовање, Србији укидање виза

Жаклина Мијатовић
Силајџићу одликовање, Србији укидање виза

Рад српских дипломата коначно је уродио плодом. Србија је на корак до "бијелог шенгена".

Послије дугогодишњих преговора, доказивања и убјеђивања, Европски парламент усвојио је извјештај којим се предлаже укидање виза Србији, Црној Гори и Македонији од 19. децембра. Послије такве одлуке, укидање виза за грађане Србије прелази у надлежност Савјета министара ЕУ, а коначна одлука очекује се 30. новембра или 1. децембра.

Иако је на овакву одлуку Србија чекала пуних 18 година, труд српских дипломата се исплатио. Укидањем виза отвориће се границе за све оне који су годинама, због авети прошлости, били онемогућени да слободно путују.

Укидање виза за грађане Србије овог тренутка представља највећи успјех српске власти. То је резултат напорног рада свих државних органа у претходном периоду, безброј часова и часова проведених у разговорима са страним дипломатама и амбасадорима, безброј дана и мјесеци проведених на путовањима с краја на крај свијета. Ипак, све се то исплатило јер ће сви становници Србије уживати у том великом успјеху.

И док становници Србије полако, али сигурно пакују кофере и чекају укидање виза, становници БиХ о томе могу само да маштају. Иако су посланици Европског парламента најавили да ће се убрзати поступак за укидање визе за БиХ, чињенице говоре да је за сада све то на "дугом штапу".

Дугачки списак обавеза које БиХ мора да испуни прије него што дође и близу "шенгена", говори да ће за све то требати доста времена и рада. Реформе потребне за ефикаснију примјену биометријских пасоша, унапређење контроле граница, надокнада заостатка у реформама потребним да се квалификује за укидање виза за краћи боравак у земљама ЕУ, само су неки од захтјева Европског парламента које БиХ треба да испуни.

Међутим, у БиХ нема договора ни око много једноставнијих и мање битних питања. Ова земља окупирана је бројним аферама у које је укључен и сам OHR као и политички врх. Оптерећени својим проблемима, бизнисима и путовањима, бх. политичари, који путују без обзира на визе, немају времена за рјешавање проблема обичног народа.

И док политичари из Србије, Црне Горе и Македоније сједе у Бриселу и уживају у успјеху свога рада, дотле шеф дипломатије БиХ Свен Aлкалај ужива у друштву његовог краљевског височанства принца Мухамеда Болкиаха, министра иностраних послова Султаната Брунеја Дарусалам. Ни члана Предсједништва БиХ Хариса Силајџића "није држало мјесто", па се, док се одлучивало о укидању виза, и он упутио у далеку Малезију, гдје је у држави Саравак примио одликовање највишег реда. Силајџићу одликовање, Србији укидање виза!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана