Силајџићево политиканство

Жељка Добрић
Силајџићево политиканство

У Босни и Херцеговини за који дан ће се одржати општи избори чији ће резултати бити најјаснији одраз онога шта Сарајево мисли, у којој години живи, шта жели од будућности и да ли Харис Силајџић говори оно што оно мисли.

Силајџић је, по ко зна који пут, злоупотријебио функцију и институцију из које долази, па и Уједињене нације, и говорио против суверенитета и Устава БиХ, против Републике Српске са којом, хтио или не, мора да гради ту исту БиХ.

Према томе, Силајџић је говорио против БиХ, против свих њених грађана и против њеног напретка.

Жалосно је то што Силајџић предизборну кампању води већ четири године, колико и сједи у Предсједништву БиХ и што његова реторика није одмакла од реторике из 1992. године. Он њоме замазује очи Бошњацима, не нуди им рјешење, већ само проблеме. Умјесто да преговара и буде конструктиван, он је деструктиван и то управо по БиХ.

Жалосно је и што му је дозвољено да ради и говори шта хоће како у БиХ, тако и ван ње, а све о трошку све сиромашнијих грађана који се убјеђују да је то због економске кризе, а не оних које су бирали за своје представнике.

Силајџић годинама крши Дејтонски мировни споразум који је и сам потписао и у коме је потписао и постојање Републике Српске. Једино тај Дејтон БиХ гарантује мир и стабилност, прикључење Европској унији и напредак. Очигледно је да Силајџић некоме баш такав одговара и да снажни лобији стоје иза њега, као и да је подобан међународној заједници јер га није санкционисала ни послије вишегодишњег поткопавања Дејтона чији је и она гарант.

Једино релевантно питање је да ли такав лидер одговара Бошњацима, да ли ће се поново одлучити за некога ко сијече грану на којој стоји и не нуди ништа добро и конкретно. Заиста је питање да ли је Сарајево политички сазрело и схватило да јачање институција БиХ на штету Републике Српске не значи и јачу БиХ, већ да само политичка и економска сарадња и бар приближно слични циљеви РС и ФБиХ значе и јаку БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана