Силајџићев говор

Мирослав Филиповић
Силајџићев говор

Иступима на сајму у Мостару предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић разобличио је сву биједу и деструктивност свог политичког дјеловања.

Оптужујући Србију да процесуирањем Илије Јуришића и Ејупа Ганића кочи регионалну сарадњу, Силајџић је наставио да држи БиХ у раљама своје политике мрака, нетолеранције и нетрпељивости.

Заиста је неприхватљиво да овакве неодмјерене и нетачне изјаве долазе са функције предсједавајућег Предсједништва БиХ, којој је лидер Странке за БиХ погазио углед и достојанство.

Тако је овај ратни лидер одлучио да самовољно одржи БиХ у изолацији и свађи са свим сусједним земљама. Нема никакве сумње, Силајџић се већ одавно уздигао на позицију најрадикалнијег рушиоца европског пута земље и свих покушаја регионалног помирења и међусобног јачања економске сарадње.

Очигледно узрујан посљедњим информацијама из Лондона, гдје се његов ратни саборац Ејуп Ганић суочава са истином – доказима о ликвидацијама недужних војника ЈНA, Силајџић је потпуно помућеног разума у Мостару осуо паљбу по Србији, не уважавајући чињенице које кажу да је Србија у посљедње вријеме повукла најконкретније потезе у правцу регионалног помирења и сарадње.

И како уопште са званичницима и политичарима попут Силајџића, који руше све око себе, а не нуде ништа, убрзати европски пут земље и створити ефикасан уставно-институционални оквир?  

Нажалост, много је Силајџића у ФБиХ, али он је најтипичнији представник радикалне бошњачке политике, у чијој сржи је отворена мржња према Србима, Србији и Републици Српској.

Циљ те политике је свакако ниподаштавање било каквих српских интереса у БиХ и елиминација Српске ради стварања земље у којој ће неприкосновено и самовољно владати Бошњаци.

Зато Срби с обје стране Дрине могу да буду поносни на говор предсједника Србије Бориса Тадића у Мостару, који је Силајџићу одржао лекцију државничког понашања и позвао га да се коначно од ратне прошлости окрене европској будућности.

Међутим, острашћеном политичару какав је Силајџић изгледа да нико више не може помоћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана