Силајџић мајстор скандала

Горан Маунага
Силајџић мајстор скандала

Има ли краја дипломатским, државним, моралним скандалима које чини предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић, постоји ли начин и има ли ико моћ да заустави тог човјека који већ дуго, у низу, крши основне норме политичког дјеловања и људског понашања?

Одмах послије потписивања Истанбулске декларације, на коју је Силајџић ставио потпис иако за то није имао сагласност трочланог Предсједништва БиХ, он је, опет кршећи Устав БиХ, без те исте сагласности отпутовао у Њујорк, гдје је говорио пред Савјетом безбједности УН.

Тако омоћао и у пуном залету он је кренуо у радну посјету, наводно Београду и Тадићу, али чији је главни циљ била посјета осуђеном ратном злочинцу Илији Јуришићу.

Најављени наводни први разлог посјете је, наравно, покретање процеса сарадње и разговор о сукцесији, иако Силајџић ни за рјешавање тог проблема нема ингеренције.

Послије доношења одлуке о забрани посјета затвореницима у Србији од 25. до 28. маја, Силајџић је донио одлуку да откаже посјету Србији док му не дозволе да посјети Јуришића.

Његов амбасадор у Србији Бориша Aрнаут је, мимо дипломатске процедуре, захтјев за то упутио директно Министарству правде Србије, умјесто, по протоколу, Министарству иностраних послова. Све скандал до скандала.

Тако је, за сада, пропала планирана фамилијарна посјета Силајџића, његовог министра Свена Aлкалаја, амбасадора Aрнаута и Aрнаутовог сина Дамира, који је Силајџићев савјетник за правна питања, осуђеном ратном злочинцу Јуришићу.

Имали су намјеру, дакле, да усред Србије посјете онога који је осуђен на 12 година затвора због тога што је учествовао у нападу на "Тузланску колону".

Давањем дозволе према жељама Хариса Силајџића за тако нешто и сама Србија би, исто као и екипа званичника из БиХ са Силајџићем на челу, обезвриједила свој правосудни систем. О потпуном понижењу жртава и породица убијених у "Тузланској колони" да и не говоримо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана