"Сигурна дојава" за сигуран губитак

Маријана Миљић Бјеловук

"Дојаве", "сигурне дојаве", "најсигурније дојаве", "дојаве пролаз"… само су неки од назива профила и страница које је могуће наћи на друштвеним мрежама, а који представљају 100 одсто несигуран добитак.

Нажалост, на те "сигурне дојаве" насједа велики број заљубљеника у спортска клађења, који желе да у кратком року дођу до неке зараде. А на крају буду у дебелом минусу.

Осим што су новац дали некоме ко се крије иза лажног профила, остали су и без додатног који су уплатили у кладионицу на састављени тикет. А, нису штедјели, јер је "сигурна дојава".

На крају, руке једино трљају они који стоје иза лажних профила. Они у кратком року, без имало труда, сједећи код куће и смишљајући неки нову намјештену утакмицу, долазе до позамашне зараде и то захваљујући овим првима који "насједају". А таквих је на домаћем кладионичарском тржишту сигурно много.

Да се ради о развијеној кладионичарској мафији, која своје радове свакодневно јача свједоче и коментари испод оваквих објава. Ту се, с надом да ће их прочитати неки нови коцкар и насјести на лаж, велики број корисника друштвених мрежа захваљује својим пословним партнерима на сигурној заради.

Читајући све те захвалнице, дизање из дубиозе, богаћења преко ноћи, човјек би помислио да ту пара има као нигдје. Нажалост, све је то мамац само за исисавање новца од лаковјерних кладионичара.

Јасно је да ова грана "привређивања" у БиХ и те како јача. Да је тако показује то да је полиција само у акцији у Фочи ухапсила чак 12 лица због сумње да су путем "Фејсбука" и других друштвених мрежа кладионичарима дојављивали резултате за наводно намјештене утакмице и на тај начин згрнули више од 800.000 марака.

Повременим полицијским акцијама, немогуће је искоријенити ове преваре, јер свакодневно се оснива нови профил са дојавама. Кладионичари треба да одлуче да ли ће онима који стоје иза њих вјеровати и омогућити им даље пражњење сопствених рачуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана