Сића за рају

Маријана Миљић Бјеловук

Како саставити крај са крајем? Како преживјети од 1. до краја мјесеца? Шта купити и гдје уштедјети?

Ово су питања са којима се у Српској "бори" 177.000 запослених који раде за плату мању од просјечне која, према посљедњим подацима, износи 834 марке и која је далеко испод вриједности просјечне потрошачке корпе.

Та борба за пуко преживљавање прави од грађана најбоље економисте, јер се сваког дана сусрећу са милион питања како распоредити сићу од плате и дочекати поново ту исти сићу.

Изгледа да тој борби нема краја и како је кренуло, неће краја ни бити, јер више од 177.000 радника из дана у дан скраћују списак потрепштина које купују, а о луксузним стварима могу само да сањају.

Према подацима Пореске управе, највише радника у РС и то њих 103.681 у октобру је добило плату од 371 до 610 КМ, док је чек од 611 до 830 марака отишао у руке 38.159 запослених. Поред њих, минималац који износи 370 марака примају чак 24.242 запослена. Међутим, да од горег увијек може бити горе потврђује и то да је у том истом мјесецу плату до 285 марака добило чак 8.622 људи.

Укупан просјек донекле поправља 8.053 запослених чији банковни рачун мјесечно буде увећан износом који премашује 2.000 марака, а који не треба ни помињати, углавном не раде у привреди већ у јавној управи.

Велики проблем је и то што, како тврде представници радника, поједини послодавци не плаћају обавезе и радницима дају минималац на руке, па чак и сићу која је мања од најниже плате.

Шта је довело до ове ситуације да се више од половине запослених у Српској свако јутро буди са истим питањима? Послодавци кажу - економска криза, пара нема за веће плате, у паду је привредна активност… Упозоравају и на, како кажу, превелике порезе и доприносе. Економисти пак кажу да због малих плата трпи привреда која нема коме да прода своје производе. Ријеч је, дакле, о зачараном кругу.

Управо због тога крајње је вријеме да се надлежни пробуде и нешто ураде да би привреда коначно стала на ноге и како би коначно сваки радник био плаћен за свој рад како заслужује, умјесто да добија сићу. Вријеме је да се нешто мијења и да се од рада живи, а не крпи крај с крајем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана