Сића за богате

Милош Васиљевић
Сића за богате

Док је за већину становника Српске мисаона именица било каква већа уштеђевина, јер се све своди на преживљавање од првог до првог у мјесецу, са друге стране постоји слој друштва који није осјетио кризу и коме ни галопирајућа инфлација не може ништа.

Најбоље то рефлектују подаци када су цијене некретнина у питању па смо тако добили и рекордере, који су за стан спремни да издвоје право богатство.

Лани је најскупљи стан у Бањалуци плаћен астрономских 687.315 марака, а за тих 166 метара квадратних човјек са просјечном платом не може уштедјети ни за цијели радни вијек.

Не треба ни покушавати, јер ће већ након мјесец дана видјети да је безуспјешно.

Сви они из категорије средњег сталежа, ако такав код нас још и постоји за кров над главом, најчешће узимају кредите које враћају деценијама, али ипак знају да ће након 20 и кусур година бити власници и своји на своме.

Најам стана најбезболнија је опција краткорочно, али како су и кирије драстично отишле на горе, све више људи одлучује се за задуживање.

Најчешће купују станове старе и до пола вијека или граде куће на периферији градова.

Купити стан у новоградњи у Бањалуци и Требињу могу само ријетки, а то су најчешће они који живе у иностранству или имају уносне бизнисе код нас.

Тако је прошле године најскупљи стан по метру квадратном плаћен 7.856 марака на олимпијској љепотици Јахорини, али за богате то је, очигледно, сића. Из призме обичног човјека цифра је вртоглава, а ни најхрабрији не помишљају да ће некада имати нешто слично.

С друге стране, свједоци смо да се у малим мјестима, која полако, али сигурно, изумиру цијене некретнина нису поскупјеле. Тако за 900 до 1.000 марака по метру квадратном и сада можете купити стан у Власеници или Билећи, али шта вам то вриједи ако у тим мјестима нема фабрике, али ни будућности, а које млади, све чешће у трагању за бољим условима трбухом за крухом напуштају.

И док они имућни, да не кажем бахати, броје колико имају станова, викендица на атрактивним локацијама, гдје одлазе на зимовање јер љетовање проводе на свјетски популарним дестинацијама, грађани који поштено живе од свога рада и са просјечним платама, морају мјесецима да штеде за намете које их чекају као што су регистрација аута, слава и празници. О становима могу само да сањају, јер то је очигледно постало луксуз, који само привилеговани себи могу приуштити и којима је то багатела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана