Шесторка постаје петорка

Жељка Домазет

Ако БиХ има намјеру да се развија и сустигне пропуштено вријеме на европском колосијеку, мораће се одлучно ослободити баласта и ретроградних елемената који је непрекидно враћају уназад и у прошлост.

Није требало пуно времена да се у овој земљи јасно препознају ретроградне и баластне снаге које на све начине настоје да се задрже у власти, и непрекидном причом како сви у БиХ треба да трпе потрошачку мегаломанију државног апарата да би се тобоже на тај начин показала снага државе, боре за своју ствар.

Провјера шесточлане коалиције која је формирана на државном нивоу опробава се ових дана на питању буџета.

Договор о фискалном оквиру који је једногласно утврђен на бази договора коалиционе шесторке и уз подршку СДА као њеног члана, изигран је, а многе ријечи су погажене.

Овим је, како тврде двије највеће странке у БиХ - СНСД и СДП, СДА практично купила излазну карту из воза који има намјеру да ову земљу повуче напријед. Очигледно је, дакле, да је СДА својим сталним смутњама постала сувишна међу шесторком и да ће шесторка убрзо постати петорка.

СДА је прво покушала да се од провјере бирачког тијела склони одгађањем локалних избора, па како јој то није пошло за руком, по ко зна који пут је посегнула за провјереним адутом за манипулације - Сребреницом, тврдећи да ће бојкотовати изборе или умолити међународну заједницу и високог представника да поново од ове општине направи изузетак у Изборном закону. Но, очигледно је да више ни високи представник, ни чланице ПИЦ-а немају намјеру да се поигравају стабилношћу ове земље и одлукама намећу којекакве законе, па је тако СДА поново изведена на чистину у којој њихове закулисне радње не пију воде ни код дјеце, а код озбиљних политичара поготово.

По свему судећи, странци Сулејмана Тихића и Бакира Изетбеговића једино ће остати да бира да ли ће из воза на европским шинама изаћи на првој станици послије усвајања буџета, или ће као неозбиљни ђилкоши искакати из њега.

Уосталом, све странке које тренутно чине шесторку од формирања заједничких институција до данас биле су у опозицији, осим СДА која је неким чудом увијек била на трону власти.

Ако је БиХ у својој богатој и бурној политичкој историји испробала све опције сем оне у којој СДА није на власти, није на одмет да и такву политичку причу проба. Можда буде питкија, а можда коначно ову земљу извуче из сталних неспоразума и стагнација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана