Сеобе љекара

Драгана Орловић

Колико је здравље важно, мислим да је сувишно и говорити, сви су тога и те како свјесни, али нажалост, мора се признати, многи од нас се тога сјете тек када га изгубимо.

Тада крећу посјете љекарима, од којих тражимо помоћ, тражимо лијек!

Оно што би требало да нас забрине, чак и више од болести, јесте чињеница да ускоро нећемо имати код кога да одемо по љекарску помоћ. Неће имати ко да нас лијечи!

Ова реченица тако страшно звучи, али она је, на несрећу, једина исправна дијагноза нашег здравственог система.

Јер један од највећих проблема здравства у Републици Српској постао је одлазак медицинског кадра, а само у посљедњој години наше здравствене установе напустила су чак 163 љекара.

Да ствар буде гора, међу љекарима који су отишли највише је специјалиста!

Питате се како је то могуће?! Због чега се то дешава!?

Ствар је веома једноставна. Главни узрок одласка наших љекара јесте потрага за бољом зарадом.

Због боље плате и бољег живота већина њих одлази у Словенију, одакле даље иду углавном у Њемачку, Канаду, скандинавске земље, па чак и у Аустралију.

Да ли можемо да им замјеримо што се одлучују да напусте нашу земљу и иду да лијече "туђи" народ?!! Плате које добијају за лијечење за које су се годинама школовали за њих су прениске, за оне који их плаћају превисоке.

Задржавање љекара у Републици Српској требало би да буде приоритет, али тог мача са двије оштрице ријетки ће се прихватити.

Ионако презадужени здравствени систем не би поднио "ињекцију" у виду већих издвајања за плате љекара, али ако се одлазак кадра настави, питање је ко ће нас убудуће уопште и лијечити?!

Још ако се узме у обзир чињеница да за нормално функционисање здравственог система недостаје више од 1.800 љекара, и те како имамо разлога за бригу.

Надам се и вјерујем да се на сеобе наших љекара неће гледати скрштених руку.

Лијек за наше здравство се мора пронаћи, јер не смије да болује од неизљечиве болести!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана