Село гори, полиција се чешља

Перица Пећанац
Село гори, полиција се чешља

Док у земљама региона "падају" дилери тешких дрога, полиције у БиХ шаљу честитке колегама и понекад у спектакуларним акцијама налете на који грам.

Тако је у 2008. години Гранична полиција БиХ заплијенила "рекордних" 0,15 грама хероина и 2,5 грама кокаина. Ово је горка истина и не спада у рубрику вјеровали или не.

За три године, тачније од 2005. до 2008. године, на граничним прелазима у БиХ одузето је 27,2 килограма хероина и 9,5 килограма кокаина. У први мах рекло би се и није тако мало, али узме ли се у обзир да је, на примјер, српска полиција само за првих седам мјесеци ове године на граници заплијенила 5,7 килограма кокаина и 47,4 килограма хероина, онда је учинак безбједносних агенција у БиХ у најмању руку смијешан. Од тога полиција Србије на граници са БиХ одузела је велику количину дроге која је одавде ишетала неопажено.

И хрватска полиција је у јулу ове године заплијенила рекордних 21 килограм чистог хероина код држављанина БиХ Милутина Новаковића. Он је кренуо из Источног Сарајева, а границу између БиХ и Хрватске прешао је у Метковићу. Нису га открили на граничном прелазу БиХ, већ је дрога скривена у возилу пронађена тек у Макарској.

Већ дуже вријеме стручњаци ЕУРОПОЛ-а упозоравају да путеви хероина из Aлбаније воде преко Црне Горе, а одатле се дрога преноси у БиХ и даље према ЕУ.

И док БиХ сваким даном добија по једну нову полицијску агенцију, њихов учинак из године у годину пада. A колико је дроге на улицама ове земље најбоље показује ниска цијена на црном тржишту. Грам хероина у Републици Српској три пута је јефтинији од грама у Србији или Хрватској што доказује да га овдје има "товарима". Паметнима довољан показатељ. A шта кажу надлежни?

Они министру полиције Ивици Дачићу честитају на хапшењу 500 нарко-дилера у Србији и наводе да је и овдје "могућа и пожељна акција против мафије попут акције Морава"?!

Није шала. Могућа и пожељна, кажу надлежни и овлашћени да је припреме, нареде и изведу. Та изјава министра полиције РС може без трунке стида бити делегирана у изјаву године.

Као и полицијски извјештај о томе да је МУП РС у акцији "Градина" која је трајала пуна четири мјесеца заплијенио "невјероватних" 279 грама хероина, 327 грама амфетамина и 29 комада таблета екстази. Марихуана, коју полиција највише воли јер припада лаким и јефтинијим дрогама није тема ове приче. Подаци о запљенама "траве" су прича за наивне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана