Селмо Цикотић

Горан Маунага
Селмо Цикотић

Министар одбране БиХ Селмо Цикотић није до сада смијењен нити је поднио оставку на ту функцију само из једног разлога: БиХ није обична, просјечна, нормална, нити је земља која и по чему неопходном што мора да посједује, по постулатима и основама на којима почива, личи на било коју другу земљу на овој планети.

Само је, дакле, то оно што Цикотића и даље неометано држи на тој функцији. Да баш не претјерамо, има у току његовог мандата понека позитивна ствар, можда која спорадична изјава да жели добро БиХ и свим њеним народима или учешће на неком семинару које није искоришћено да се нанесе штета БиХ.

Све остало, од професионалних до моралних квалитета министра Цикотића више није чак ни под великим знаком питања, као што је то било раније, у почетку његовог мандата. Није, пошто о томе више не може бити расправе, јер је министар сам доказао да не само да не посједује квалитете неопходне за обављање ове функције, него напротив.

Један од посљедњих Цикотићевих гафова је то што је човјек хладно преварио чак и Предсједништво БиХ у вези са нестанком 11,5 тона експлозива и око 8.000 тромблонских мина. Мала дигресија: то у вези са преваром уопште не изненађује од Цикотића, оне који знају да он годинама бесправно станује у стану од 100 квадрата који је власништво официра ЈНA Дмитра Aруле, у стану који је успио да "откупи" на непознат начин.

Благо речено, Цикотић је заобишао истину кад је говорио и писао извјештај о нестанку, односно незаконитој продаји тих минско-експлозивних средстава. Чак је Предсједништву доставио двије потпуно различите информације о томе. И још, све то из извјештаја опет се коси са оним што је рекао на првој сједници Предсједништва БиХ.

Кад је то питање покренуто, Цикотић је изјавио да не зна ништа о томе, али га у томе демантују датум у извјештају по којем се види да је Цикотић о нестанку експлозива са представницима "Претиса" разговарао прије те сједнице Предсједништва.

И још, мада Министарство одбране није извршило одлуку Предсједништва да се то наоружање уништи, и мада је откривено да га је "Претис" продао, те иако SIPA истражује шта је све у "Претису" рађено посљедњих година, Цикотић и Министарство одбране и даље настављају да раде са том фирмом.

То је само мали, али најновији дио Цикотићевих пропуста, што је сигурно еуфемизам за министрове катастрофалне потезе. О његовим многобројним "фалинкама", оним од ратних злочина до радикалног иступа муфтије војног, другом приликом и на другом мјесту. A добро би било да то мјесто буду правосудне институције, али наравно тек онда кад се успостави њихов професионалан рад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана