Шековићи

Горан Маунага

Народ Шековића не само да је незадовољан понашањем представника власти у овој општини током поплава и приликом подјеле хуманитарне помоћи, него су становници, након сазнања о крађи и нерегуларној подјели пакета намијењених пострадалима, више него бијесни.

Да су бијесни с разлогом показала је статистика, која каже да је од пристигле помоћи, вриједне око милион КМ, пострадалима у поплавама подијељена роба вриједна свега око 300.000 марака. Један од становника Шековића коме је на клизишту њива поклопила кућу није, казао је, добио ниједну паштету, а камоли какву већу помоћ.

Други, ратни инвалид који је жив горио у тенку, добио је помоћ која је стала у омању најлон врећицу.

Жена која је остала без ичега, а која је видјела "ауди" једног локалног функционера напуњен хуманитарном помоћи, добила је двије ролне тоалет папира и два литра млијека.

Скретање помоћи, подјела хуманитарних пакета онима који нису поплављени и узимање и "шаком и капом" од оних који то јесу, јавна су тајна у Шековићима.

За то неко мора да одговара.

Први је корак то што је Скупштина општине донијела закључак да надлежни истраже махинације тим хуманитарним пакетима.

Предсједник Скупштине Драган Галић већ је лоцирао једног од главних криваца - то су Црвени крст и његов предсједник Матија Влачић. За ту тврдњу, навео је, постоје и свједоци, који желе да дају изјаве. Коначно.

Галић, који је и шеф Општинског одбора ПДП-а, чак је коалиционом партнеру СДС-у припријетио да ће лично изнијети када, како и колико су те помоћи покрали СДС-овци који су на власти.

Сукоб дојучерашњих коалиционих партнера показао је да је ствар поодавно измакла контроли.

У сваком случају, овај срамотни случај мора бити расвијетљен до краја. Јер крајње је вријеме да напаћени Шековићи изађу из мрачне, пљачкашке, погибељне 1992. године. Околности за то су створене, што се види из чињенице да народ у тој општини никада није био бијесан и револтиран као што је данас.

+++++++++++++++++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана