Шегина шега

Жељка Домазет
Шегина шега

Да у Канцеларији за ревизију нешто не штима показао је инцидент који се десио јуче на сједници Комисије за финансије и буџет у Парламенту БиХ, када је главни ревизор Миленко Шего свом замјенику Божани Трнинић, на њено упозорење да не може повећавати буџет ове институције, ако се не поштују параметри из претходних година, рекао да је "дрогирана или пијана", јасно говори да су заједничке институције изгубиле сваки компас. Изгледа да су и ревизори, који би требало да износе податке о раду других институција, огуглали на морал, па себи дозвољавају овакав скандал.

Парламент који бира главног ревизора и два његова замјеника, да се не би нарушио национални баланс, да стручност, независност и знање буду једнако тако поштовани, себи дозвољавају да се на очиглед истог тог Парламента руши дигнитет и самог Парламента и саме институције.

Шего је направио шегу од свега, па је себи дао за право да одређује ко смије говорити, да упада парламентарцима у ријеч, па бисмо на крају могли од Шеге очекивати да данас сутра затражи да он буде тај који ће одређивати ко ће се којом улицом кретати.

Шеги је засметало и што се Трнинићева нашла на састанку СНСД-а и СДС-а на Јахорини, иако је она врло учтиво одговорила да ће се одазвати и на скуп који сазове Сулејман Тихић у Сарајеву или Драган Човић у Мостару, те да њену стручност нико не може да доведе у питање, јер годинама ради на свом усавршавању и стручности, што јој нико не може оспорити.

Шего је и у прошлом мандату, када је ријеч о српском члану комисије, био "збланут", јер је Драган Кулина изнио у јавност податке који му нису одговарали, па је домогавши се титуле главног ревизора заоштрио палицу и кренуо у нову офанзиву. Шего се дрзнуо да каже како закупнине у овој институцији, које износе готово 250.000 марака, "нису велике и да би се овако могло још 25 година" није ништа друго, него да Шегина шега са свим и свачим и да је очигледно наумио да буде главни још толико година.

Питати чланове Комисије за финансије и буџет кога су позвали на сједницу и стављање до знања да је он главни, није ништа друго до покушај да се неупућенима прода "магла" и да сви они који имају аргументе, податке и снагу да кажу оно што мисле данас-сутра треба да очекују да ће остати без посла, да ће као и два претходна његова замјеника морати да потраже друго радно мјесто, гдје Шеге неће од знања и стручности, правити скандал.

Не буде ли се у БиХ увео кодекс понашања свих запослених, који ће санкционисати оне који себи дозволе непримјереност какву је Шего јасно и гласно показао јуче, онда ће БиХ остати "шега држава", са којом ће свако онај ко мисли својом главом збијати шале, а стручни људи из ње бјежати главом без обзира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана