Седам опозиционих чуда

Ведрана Кулага Симић

Изненађењима из “уједињене бањалучке опозиције” нема краја!

Ипак, морамо се на почетку запитати да ли се ради заиста о изненађењима или је све само сплет околности и потврда да опозиција никада није постала оно што је, наводно, хтјела да буде - уједињена.

Опозициони котлић дуго је крчкао, крчкао и крчкао. Разговори, преговори, састанци, очекивања, дани неизвјесности, једно име, друго треће, пето ......

А на крају, она стара народна “тресла се гора, родио се миш”!

Праштало, Чеко, Ценићева, Јовичић само су презимена која ће остати упамћена као пропали покушаји и ко зна чији хирови да се испита пулс јавног мњења у Бањалуци. Једноставно, били су марионете предизборне кампање дијела опозиције.

ПДП је избацивала имена и презимена могућих кандидата као из машине, СДС скоро од почетка подржавала свог кандидата за градоначелника Ненада Стевандића, док су остале опозиционе странке поприлично у тајности биле свједоци тешких ријечи највећих ривала СДС-а и ПДП-а.

Ко је за кога, ко кога воли, а ко кога не може очима да види? Ко је срушио опозицију, ко је чинио све да она добије правог кандидата за градоначелника, тешко је процијенити.

И једни и други, првенствено СДС и ПДП, имали су често своје моменте којима су забављали јавност или којима су скретали пажњу са стварних дилова појединих опозиционих странака у вези са кандидатом за градоначелника Бањалуке. Можда управо оних које су се, ипак, мало више вољеле или мало више могле “гледати очима”.

А у међусобним оптужбама, прије свега из наоштрених градских одбора СДС-а и ПДП-а могло се свашта чути.

И једни и други су замјерили оним другима да руше опозицију, а дошло је вријеме да се запитамо да ли у Бањалуци опозиција постоји или се њихов ангажман свео само на вишечасовно листање телефонског именика и тјерање ината оним другима.

Седам опозиционих странака, седам бањалучких чуда, а ништа од уједињене опозиције. Бањалучани су од дотичних добили море неозбиљности и неодговорности, инат, пркос и још од давнина нерашчишћене рачуне.

Рокови су учинили своје. СДС је придобила напредњаке, а кажу и радикале, да подрже Стевандића, а само послије неколико часова од величанственог потписивања овог споразума о усаглашеном дјеловању (шта год то било), ПДП је објавила још једно име у низу - Драган Чавић.

И док сам Чавић потврђује да је кандидат и пали моторе да Бањалуку “врати на прави пут”, стиже хладан туш из ПДП-а, гдје тврде да је он само потенцијални кандидат.

Као што рекох на почетку, чудима и изненађењима никад краја. Нико не зна шта носи идући дан. Чавић је за почетак од СДС-а добио подршку, али само за срећан пут, а да ли ће се још нечије име током идућих дана прославити у јавности, пред нама је.

Како сада ствари стоје, ово није финале, ово је тек загријавање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана