СДС-ови закони

Горан Маунага

СДС предвођена Младеном Босићем никад, откад је СДС-а, Републике Српске, позиције и опозиције, није била позерскија, непредузимљивија, безидејнија и конфузнија странка.

Они и од те своје статичности још успијевају да извуку понеки политички поен, али би требало да знају да то не нуди никакву дугорочну перспективу.

Покушавајући да се представе за оно што нису, предложили су нови закон о испитивању поријекла имовине. Иако правни стручњаци сматрају да је закон који предлаже СДС непримјенљив у пракси, предсједник Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица нацрт тог закона упутио је у скупштинску процедуру. Пред посланицима требало би да се нађе идуће седмице. СДС-овци, иначе пословично лоше и са закашњењем информисани о актуелним кретањима, а Младен Босић нарочито, занемарили су чак и чињеницу да такав закон и њиме предвиђени начин одузимања имовине не постоје у земљама региона и Европске уније.

Разумном човјеку елементарна логика би требало да каже да се један такав закон не може заснивати само и искључиво на несразмјери имовине и законитих прихода.

Да су се СДС-овци прије упућивања нацрта закона у процедуру бар мало о тој теми информисали, знали би да су судови земаља у окружењу поодавно неуставним прогласили одредбе закона које су омогућавале одузимање имовине која је у несразмјери са приходима.

Али такви потези више нису чудни за нереалну СДС предвођену Босићем. Они су и прошле године Парламенту БиХ поднијели приједлог измјене Закона о Јавном РТВ систему и Закона о Јавном РТВ сервису БиХ. Предлагали су да се умјесто из обавезне РТВ таксе, јавни сервиси финансирају из буџета ентитета који су оснивачи РТРС-а и ФТВ-а, а из буџета БиХ да се финансира БХТ. Наравно, приједлог није прошао као што, највјероватније, неће проћи ни ова Босићева “спасоносна идеја” у виду нацрта закона о испитивању поријекла имовине.

Зато неинформисани Босић не треба ни да призива Александра Вучића овдје. Он би требало да зна да, ако му Вучић и његови заиста дођу, али не у лику “Босића - борца против криминала и корупције”, него у виду формирања нове и снажније испоставе СНС-а у РС, први ће се Босић, као никакав опозиционар, наћи на удару. Јер врло је могуће да и он, заједно с читавом опозицијом, буде једноставно пометен дјеловањем те странке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана