СДП парадигма фундаментализма

мр Славен Рагуж
СДП парадигма фундаментализма

Узеше ми за зло што сам у неколико наврата назвао СДП једином истински фундаменталистичком странком у БиХ. Не разумијући чиме сам увриједио носиоце државне истине, покушаћу понудити пар аргумената.

Проф. др Aнђелко Милардовић на ову дефиницију са Википедије додаје како фундаментализам као идеологија и фундаменталисти као субјекти те идеологије настоје људе увјерити у аутентичност апсолутног ауторитета, лишеног било каквог критичког пропитивања. Фундаментализам налази властити идентитет супротстављајући се свачему што угрожава његов ауторитет. Друге приступе просуђује као погрешне, не повлачи се из свијета, него инсистира на промјенама друштва намећући своју истину. Могућности за прави дијалог нема.

Када се политичка сцена у БиХ провуче кроз филтер одлика политичког фундаментализма, врло лако се дође до закључка да је парадигма политичког фундаментализма у БиХ странка СДП.

Једини досљедни насљедници режимског комунистичког фундаментализма, умотали су тај исти у целофан догматске мултиетничности и наднационалног грађанства којег пропагирају као апсолутну и неприкосновену истину. Свако ко слуша и поштује њихове постулате је "наш" и пријатељ, а било ко, ко би се усудио довести па и минимално у питање њихове апсолутне истине је "њихов" и непријатељ. 

Не само да су наслиједили режимски комунистички фундаментализам, него су такође наслиједили и сву ону лицемјерност која је красила тај исти у бившој држави.

На примјер, наднационалиста, мултиетничар и грађанин пар еџцелленце Златко Лагумџија је предсједник управе Бошњачког института фондације Aдила Зулфикарпашића, чији је циљ, између осталог, "промовисање културне баштине, историјске истине и културе Бошњака".

Не би у томе ништа лоше било да се а приори избјегава свака дискусија о преиспитивању вјеродостојности те грађанске опције која се идентификује и уједначава са бошњачком.

Било ко се усуди упутити критику бива декларисан националистом и фашистом, јер, ако је судити по "грађанској опцији" апсолутна истина је једна и зна се ко је њен власник. Некада су политички и вјерски фундаменталисти палили неистомишљенике на ломачи, данас се са неистомишљеницима обрачунава путем крајње инструментализованих медијских ломача ФТВ-а и политичко-информативних емисија на њој. (дневник.ба)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана