СДП-ове блокаде

Ведрана Кулага Симић

Корак напријед, назад два. Тако би се могла описати ситуација у БиХ о већини питања која годинама чекају да добију епилог.

Пут до договора постоје све већа немогућа мисија, а блокаде се могу видјети на сваком кораку, посебно од бошњачких кадрова на нивоу БиХ.

Свако мало из ове земље се шаље таква слика да се на мало које питање може добити одговор, тако да низ отворених питања из дана у дан постоје све дужи.

Расподјела имовине, именовање новог директора Регулаторне агенције за комуникације, усвајање бројних закона, механизам координације, спровођење одлуке Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету "Сејдић-Финци"… само су неке од ствари које нису добиле епилог, јер су се у њих, између осталог, умијешали прсти СДП-а.

Многи покушавају да агонијама продуже политичко дјеловање, упркос посљедицама које то оставља по оне који су им и дали моћ у руке. Проблеми се само врте укруг.

Многе идеје и рјешења која се и појаве с времена на вријеме, и буду прихватљиви за све, пред циљем буду "минирани". Последњи примјер за то је питање расподјеле државне имовине која годинама пропада, а мјесецима се не стишава бура у вези са именовањем директора Регулаторне агенције за комуникације.

Радна група коју су чинили министри са нивоа БиХ - Бариша Чолак, Средоје Новић и Дамир Хаџић сагласила се о једном приједлогу, али је СДП-овац Хаџић изненада предложио нова рјешења и на томе се завршило, тачније остало да стоји док не буде формирана нека нова радна група. Ко зна која по реду.

Избор директора Регулаторне агенције за комуникације посебна је прича. Иако је актуелном првом човјеку ове агенције одавно истекао мандат, па и онај вршиоца дужности, сваки покушај да у ту фотељу засједне онај ко испуњава законске услове за то у самом старту наиђе на опструкције које трају већ мјесецима и то само у посљедњем кругу покушаја.

Свако мало се стиче утисак да су закони (барем они усвојени) на снази да би се у пракси заобилазили и да увијек, нажалост, има оних који се стављају изнад самих закона.

Такво понашање само води у понор, а ова земља одавно стоји на рубу. Питање расподјеле имовине и именовање директора РАК-а су само двије ствари око којих се "ломе копља" и која ће, како се чини, бити један од камена спотицања у овој земљи.

То су само нека од горућих питања која актуелни сазив Савјета министара и Парламента БиХ оставља насљедницима. Надајмо се да то неће постати правило и традиција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана