СДП-ова шетња Бањалуком

Свјетлана Шурлан

Од првог дана знало се да иза њих стоји политика. Од првог протеста. Од прве шетње.

 

Самопрозвани бањалучки шетачи никада нису били само обични људи незадовољни што се на локалном зеленилу прави стамбено-пословни објекат. Од првог дана дизања хајке против инвеститора, градских власти и свих који су се усудили да мисле супротно међу њима су били они који су планирали да се нађу на кандидатским листама за предстојеће локалне изборе.

Осим њих, овој грађанској иницијативи су се од самог почетка покушавали наметати разни политички протагонисти. Прво им је у сусрет похрлила ПДП дошавши на прве скупове код старог храста, да би недуго затим схватили да нису баш пожељни, па су одустали.

Затим је шетаче од свега и свачега у Народној скупштини бранио и ПДП, али и ДП све зарад актуелног тренутка и да се нађу у причи од јутарњег програма до вечерњег дневника.

Долазили су им и посланици СДС-а, али је љубав пукла већ послије неколико сликања.

Праве намјере главних људи међу шетачима откривене су када је Централна изборна комисија објавила кандидатске листе међу којима се нашла и листа тобоже независних кандидата "Сви за Бањалуку" на којој су баш сви кандидати протеклих мјесеци били у првим редовима међу шетачима.

Неславни крај много раније него што су биралишта отворена доживјели су у петак у Бањалуци када се као првоборац на челу њихове колоне појавио потпредсједник СДП-а Слободан Поповић. Тада је постало јасно да је прича о "бањалучкој побуни" кувана у Сарајеву из којег користе сваку прилику да би затровали атмосферу у Бањалуци. Сада када су маске коначно пале најупорнијим шетачима не преостаје ништа друго него да потпишу споразум са странком Златка Лагумџије и званично крену у заједничку кампању.

Онима који су послије неколико мјесеци схватили да су намагарчени, а судећи по опадању бројности током шетњи, остаје да се поспу пепелом. Народ ће им опростити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана