СДП-ова продавница магле

Жељка Домазет
СДП-ова продавница магле

Да више ни наивни не могу да повјерују причама СДП-а Златка Лагумџије и његових сљедбеника, показала је и њихова пропала иницијатива којом су покушали да се додворе гласачима.

Затражили су тако од посланика и делегата Парламента БиХ и министара који раде Савјету министара БиХ да као знак солидарности са грађанима БиХ врате дипломатске пасоше и поднесу чињеницу да је БиХ остала без безвизног режима.

Да је иницијатива добила подршку само осам посланика и бесповратно пала констатовано је одмах на почетку парламентарног засједања када је утврђиван дневни ред сједнице. Међутим, у свему томе занимљиво је да је иницијатива без покрића услиједила послије непуна 24 часа од објављивања резултата пописа имовине коју је сачинио тим OHR-а и када су поједини функционери СДП-а у центру скандала са рекетирањем.

Наиме, OHR-ов тим је констатовао да је управо имовина коју годинама присваја СДП и изнајмљује је различитим институцијама, појединцима и организацијама (па и Влади ФБиХ) државна и да треба постићи договор коме и како је дати и подијелити. Очигледно је да је коначно објелодањено да се у БиХ више не може толерисати толико безакоње и да Лагумџија и његова странка више не могу да наплаћују енормна средства која су више од деценије убирали незаконито.

Занимљиво је и то да је Лагумџија који "воли камере и новинаре" и који се мјесецима не појављује на сједници Парламента, буквално утрчао у зграду Парламента када је констатовано да му иницијатива "не пије воде".

Не желећи да коментарише ниједно питање новинара Лагумџија је испред камера гурнуо свога јуношу Дениса Бећировића који је констатовао "да је жалосно што држава неће да се солидарише са грађанима" и у неколико неповезаних реченица правдајући безакоње своје странке успио је да каже како је "све по закону" и да је отето "њихово".

Не знамо када ће и како званичници БиХ успјети да се договоре око имовине коју је пописао OHR-ов тим, али је сасвим јасно да се на безакоње мора ставити тачка. Aко тога не буде, мало је вјеровати да ће БиХ постати нормална држава, да ће добити безвизни режим, да ће поћи укорак са својим комшијама и кренути са остатком свијета.

Не рашчисти ли се безакоње и коначно не каже шта је чије, БиХ ће се полако гушити у блату, а гладан народ ће почети да отима оно што је годинама стварао.

Продавање магле наивнима, очигледно је, више не пролази. Лагумџијина и СДП-ова магла најбољи је примјер за то.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана