СДП-ова имовина

Ведрана Кулага Симић

Расподјела државне имовине једно је у низу горућих питања у овој земљи, а које одавно чека свој епилог. Пропали су многи преговори и угрубо дефинисани договори између РС и ФБиХ јер се мишљења и рјешења, једноставно, разилазе.

И док се БиХ "врти" у круг и мирно гледа као пропада већина војне и државне имовине из претходног система, појединци су нашли (или тако мисле) начин да се дочекају дијела "колача" и на своје име укњиже, а потом и добро зараде од издавања неких зграда и/или земљишта чији папири потичу из "оних" времена.

Такав посао годинама су покушавали адвокати који су заступали СДП БиХ - партију која се годинама (по својој и ничијој другој одлуци) представља као правни насљедник бивше Комунистичке партије БиХ.

Под њиховим кључем су и објекти на подручју ФБиХ, а прије три године ставили су "пик" на зграду у центру Бањалуке, ону у којој је сада смјештено Специјално тужилаштво РС, а чија се вриједност, треба ли то и спомињати, "мјери" у милионима КМ.

Понесени жељом да и ту зграду која им ни по чему не припада ставе под свој кључ и убијеђени у идеју да су једини насљедници некадашње Комунистичке партије БиХ, СДП-овци су поднијели апелацију Уставном суду БиХ и то након што су Виши привредни суд и Окружни привредни суд у Бањалуци оправдано одбили њихов захтјев да им буде уписано право власништва на ову зграду како би могли да располажу том имовином.

Став судија је био јасан - СДП БиХ је само својим статутом из 2005. године одредио да је правни насљедник бивше Комунистичке партије БиХ. А да се насљедност не одређује статутом, јасно је и лаику, а камоли судијама.

Указано је и на то да Комунистичка партија у оквиру које су постојале партије у бившим републикама нема правног насљедника, па према томе то није ни СДП који се годинама представља управо као правни насљедник Комунистичке партије БиХ и Окружног комитета.

Рампа је дошла, на крају, у Уставном суду БиХ и то кроз одлуку у којој јасно пише да се апелација одбацује и да СДП БиХ, овај пут, неће постати богатији на основу неколико ријечи из свог статута.

Многи чворови из претходног система и, што би рекли, "из оног доба", још нису размршени у БиХ и на томе се морати радити док све није пропало или отишло у погрешне руке. СДП је прави примјер за то.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана