Савјетник Урке

Ведрана Кулага Симић

Потпуна субјективност, срамно обустављање истрага за најтеже ратне злочине који су пореметили равнотежу у друштву, скрнављење права и правде, додатно компликовање ионако компликованих односа у овој напаћеној земљи, потписују управо људи попут Уркеа, који су годинама ведрили и облачили правосуђем

“Сваког госта три дана доста” стара је изрека која се и данас често изговара у овим крајевима, али изгледа да ове ријечи нису чули многи странци који и даље покушавају да на све начине остану у институцијама БиХ.

Иако никада нису ни били добродошли у БиХ, они су се у овој земљи толико одомаћили да су неке од институција почеле да им се гостољубиво одужују. Тако је међународни члан Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) Свен Маријус Урке постао савјетник у ВСТС-у!

Ову скандалозну одлуку ВСТС је донио тек неколико дана прије него што је Урке требало да буде испраћен из земље.

Године које су иза нас најбољи су доказ гдје нас је стручност страног особља у правосуђу довела.

Потпуна субјективност, срамно обустављање истрага за најтеже ратне злочине који су пореметили равнотежу у друштву, скрнављење права и правде, додатно компликовање ионако компликованих односа у овој напаћеној земљи, потписују управо људи попут Уркеа, који су годинама ведрили и облачили правосуђем.

Aко је икада и било сумње у штетност присуства Џуда Романа, Дејвида Швендимена, Свена Маријуса Уркеа и других “бораца” за правду у овој земљи, ВСТС је скинуо све кринке постављањем Уркеа за свог савјетника.

Овдје се поставља реално питање како ће неко на чији су рад стигле бројне притужбе, а скоро нимало похвала (ако се изузму оне које су стизале из одређених међународних кругова) моћи да даје савјете с циљем унапређења реформи у правосуђу? Како ће институција као што је ВСТС опрати своје окаљано име оваквим потезом? Може ли се уопште дозволити да ВСТС именује било кога у правосуђу, ако се зна да их савјетује Урке?

ВСТС је још једном показао да се и даље залаже за споне са странцима, да без њих не функционишу, да су под утицајем...

Управо због тога требало би што прије избор судија и тужилаца отргнути из руку странаца и препустити тијелима која имају уставну надлежност за то.

Правда можда тада и дође у БиХ...

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана