Савјетници о трошку државе

Драгана Орловић

Надлежнима у министарствима, агенцијама, канцеларијама и другим институцијама на нивоу БиХ може се свашта оспорити, али само једно не, јер су у томе апсолутни шампиони, а то је непрестани раст ангажованих савјетника и сарадника.

Од готово 3.800 запослених државних службеника у институцијама на нивоу БиХ највише их је управо на тим позицијама, показују најновији подаци Агенције за државну службу БиХ и доказују да добар савјет злата вриједи или боље речено - фотеље у државној служби.

Детаљна анализа оправданости радних мјеста у управи на државном и ентитетским нивоима није рађена, а вјероватно никада и неће бити, јер надлежни нису савјетовани да је она потребна.

Тако администрација наставља да буја на свим нивоима и умјесто да се тренутни повећани буџетски приходи користе за подршку и промоцију наталитета, едукације, стипендирање, развојне програме или подстицаје младим предузетницима, новац одлази, а гдје друго, него за плате. То потврђује и посљедњи извјештај о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза за девет мјесеци прошле године, када је највише новца из касе отишло управо за плате и накнаде запослених.

За бруто плате и накнаде искеширано је 402,27 милиона марака, док је на име накнада трошкова запослених из јавне касе исплаћено 85,38 милиона КМ. Ништа ново.

Гломазни државни апарат не престаје да расте, а његово енормно трошење новца већ је, рекло би се, бајата вијест безуспјешно и безброј пута критикована.

Годинама са различитих адреса стижу упозорења да БиХ мора прекинути праксу родбинског и партијског запошљавања, јер, једноставно, буџет све теже може то да поднесе, али никако не допиру до оних којима су упућена.

Критике ће вјероватно и даље стизати. Одјекнуће мало у јавности, потом ће се све стишати и већ сутрадан у неком од министарстава или државних предузећа у БиХ освануће неки нови савјетник и сарадник.

Чињеница је и да ништа не треба генерализовати и да сигурно има људи који на поменутим позицијама раде значајне и неопходне послове. Оних који су на та радна мјеста стигли захваљујући свом знању и вјештинама и чије позиције нису измишљене и обећане током изборне кампање. Њих има и њима свака част.

Али све док запошљавање у институцијама на нивоу БиХ не буде детаљно анализирано, а свако радно мјесто показало своју оправданост и ефикасност, биће и треба да буду мета критика, јер њих плаћа народ, који има право да зна гдје се троши његов новац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана