Савјетници и сарадници

Свјетлана Шурлан

Гомилање институција на нивоу БиХ одувијек има за циљ како давање различитих надлежности БиХ. тако и ухљебљење страначке војске.

Једна по једна институција, хиљада по хиљада радника и дошли смо до 75 различитих буџетских корисника и скоро 23.000 запослених.

Неке од институција надлежне су за исте послове, неке за послове које већ раде ентитетски нивои. Заједничко за све су им високе плате за посао који "раде" и, наравно, запошљавање армије савјетника и сарадника.

За земљу каква је БиХ 23.000 особа у државном апарату, на смо једном нивоу, превише је, посебно ако се узме у обзир чињеница да за њихове плате и накнаде годишње иде више од 600 милиона марака.

Уз то, у налетима страначког запошљавања институције БиХ све више су затрпане разним сарадницима и савјетницима.

Према подацима Агенције за државну службу БиХ, у институцијама су првог дана ове године радила 3.752 државна службеника или 35 више у односу на крај јуна 2017.

Удио савјетника и стручних сарадника у укупном броју државних службеника премашио је двије трећине.

На платном списку министарстава, канцеларија, агенција и других институција на почетку године било је 2.810 оних чији је посао био да савјетују и помажу руководиоцима. Број помоћника директора и министара порастао је на 184, а повећан је и број секретара и секретара са посебним задатком.

Иако годинама са различитих адреса стижу упозорења да БиХ мора прекинути праксу родбинског и партијског запошљавања јер, једноставно, буџет све теже може то да поднесе, то никако не допире до оних којима је упућено.

Резултат таквог односа је све дужи списак сарадника за све и свашта, те савјетника којима се такво мјесто даје јер другим политичким играма нису добили неку од позиција.

Знање и вјештине ријетко су пресудни да би неко био сарадник, још мање савјетник. Изузетака и оних који знају да раде свој посао наравно има, само нам фали да сви ухљебљени буду изузеци, јер само тако БиХ можда не би била на дну свих свјетских љествица.++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана