Савјет министара

Свјетлана Тадић
Савјет министара

Прошла је година откако је почела предизборна трка и од тада појединце није брига шта ће бити с овом земљом.

Да је тако, показује то што ни десет мјесеци послије избора није формиран Савјет министара, то што имамо привремено финансирање које многи користе да троше немилице државне паре, али и то што нас све чешће многи заобилазе у широком луку. Не желе да се баве онима који не желе да се баве сами собом.

Прво се чекало пребројавање гласова, па формирање ентитетске власти, па кантоналне, па Дома народа ФБиХ, па да се крене са конституисањем власти на нивоу БиХ.

Па су се затим почели потезати различити лични интереси да би свако заузео фотељу коју жели, па је и то пропало. Па је дошло љето, годишњи одмори, па је привремено финансирање по трећи пут продужено што је политичарима дало вјетар у леђа да оду пут планина, језера, мора... Зашто би се уосталом договарали када примају плате и без рада.

Кривац за овакву ситуацију се зна, то су Златко Лагумџија и његова СДП, који су прво направили проблем у ФБиХ. Јер док се представници странака из РС договарају и имају већ заказане састанке како би покушали да нађу рјешење за црну рупу звану државна власт БиХ, званичници СДП-а кажу како са странкама из РС неће преговарати и како Српској не припада оно што би требало да јој припадне, а то су четири министарска мјеста. Не пристају ни на компромисе. У СДП-у сваке седмице кажу да би баш на крају те седмице требало да се разговара о формирању власти, и тако читаво љето. A састанака нема. Нема ни новог Савјета министара. Нема буџета, планова, нових закона...

Како год, управо због неформирања Савјета министара заобишла нас је и једна од најмоћнијих жена свијета, њемачки канцелар Aнгела Меркел која је на балканској турнеји. Само неколико километара од БиХ, Меркелова се састаје са званичницима Хрватске и Србије. Можда не би њена посјета ни донијела ништа ново, али можда и би. У сваком случају, вјероватно, нажалост, није једина која ће нас заобилазити.

++++++++++++++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана