Састанак у Бутмиру

Жељка Домазет
Састанак у Бутмиру

Босну и Херцеговину поред многобројних досадашњих "пакета" међународне заједнице крајем ове седмице чека нови, о коме ће се одредити такозвана "Бајденова осморка".

Како тврде организатори овог састанка, Шведска и СAД, "пакет" који се доноси у Сарајево дебело је закључан и тек ће се откључати у Бутмиру код Сарајева када се лидери партија окупе.

Кажу само да оно што из "пакета" буде изнесено неће бити пријатно за све, али да ће помоћи БиХ и њеним грађанима да се избаве из блокада у које су већ одавно запали. Кажу да је ријеч о свеобухватним компромисним рјешењима која ће БиХ омогућити улазак у NATO, Европску унију и либерализацију визног режима.

Индикативно је такође да ће се разговори о ономе што су БиХ спремили странци одвијати у војној бази Бутмир што неодољиво подсјећа на оне који су прије готово 15 година вођени у исто тако војној бази "Рајт Петерсон" код Дејтона.

Оно што ипак највише боде очи је то да је, имајући у виду чињеницу да су из реда бошњачког народа на састанак позвани лидери двије странке које чине позицију и једна опозициона, да ће Хрвате представљати двије најјаче и уједно позиционе странке, нелогичан позив који је подијељен представницима који заступају интересе српског народа.

Да странци имају намјеру да "смекшају и разводне" преговарачку позицију РС доказује чињеница да су у цијели процес када је о представницима српског народа ријеч, логично укључени најјачи СНСД, затим ПДП, али и ДП, странка Драгана Чавића, чија снага још није ни провјерена на изборима.

С друге стране невјероватно је то да нису позвани представници друге најјаче партије у Српској - СДС-а, као ни ДНС-а који има своје представнике у власти.

Дакле, пред БиХ је још један експеримент међународне заједнице, а сасвим је јасно да је приликом експериментисања увијек било оних којима је намијењена улога жртве.

Но, до краја седмице када се за столом нађу "Бајденова осморка" и званичници СAД и Европске уније који ће држати кључеве и од "пакета" и од судбине БиХ, биће времена за нагађања и одмјеравање снага.

Да ће преговарачима из Републике Српске, а посебно лидеру СНСД-а Милораду Додику требати опреза и стрпљења, не треба ни упозоравати.

Сљедећи петак ће на крају ипак дати одговор на све дилеме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана