Саслушања званичника

Ведрана Кулага Симић

Канцеларија за ревизију институција БиХ сваке године објави извјештаје о пословању министарстава, служби, агенција, института и других институција у претходној години у којима их упозори на потезе који нису у складу са законима и правилницима.

Поједини пропусти и грешке, нажалост, постали су традиционални јер иста слова и ријечи заузимају иста мјеста у налазима ревизије посљедњих година.

Нетранспарентно трошење новца из буџета за репрезентацију, неоправдано дуге вожње службеним возилима чак и у вријеме одмора, ангажовање спољних сарадника за све и свашта, као и енормни телефонски рачуни само су неке од ставки на које ревизија скреће пажњу годинама.

Посебно мјесто на листи "прекршаја" заузима и заобилажење одредаба Закона о јавним набавкама, а тај заобилазни пут лани су користили многи.

Да ли су то само биле грешке у корацима или свјестан отпор према правилима, могло би да буде познато почетком идуће седмице када ће челници или неки други руководиоци оних институција које су биле најгоре у 2014. години стати пред чланове комисије и објаснити шта се дешавало.

Судећи по писаним одговорима које су доставили, мало шта имају да кажу, осим да су припремили планове и активности како идуће године да буду бољи.

Одговорност за новац потрошен мимо правила поново ће, како ствари изгледају, остати само пуста жеља појединаца, али и народа који на ревизорске извјештаје гледа са невјерицом.

Десетине милиона марака, и то потрошених, сваке године су под лупом ревизора јер редовно утврде да су се појединци чак и частили по кафанама и ресторанима новцем свим пореских обвезника ове земље, знају да "скокну" и на море, али и неке приватне послове вјероватно обављају службеним возилима у радно вријеме. Па и послије.

Ревизија је једном приликом оцијенила да је на сцени извјестан домино ефекат и да ће, све док неко не буде одговарао за нетранспарентно трошење новца, слика остати иста.

Саслушање пред члановима Комисије за финансије и буџет у Представничком дому заказано је за уторак. Писани одговори су спремни, али поприлично уопштени и штури.

Надајмо се да ће на ријечима бити бољи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана