“Сарајевски ток”

Горан Маунага

Изградња крака руског гасовода “Јужни ток” који иде кроз Републику Српску је национални пројекат у фази реализације, а иако би то могло да постане чак и бх. пројекат, званично Сарајево не да није заинтересовано за то, него му је једино стало да минира тај концепт, иако се он налази у поодмаклој фази.

По обичају, за тај постављени циљ не бирају се средства, због чега је министар иностраних послова Златко Лагумџија и Предсједништву и Савјету министара уз назнаку “врло хитно” прослиједио информацију о неопходном потписивању меморандума између БиХ, Aлбаније, Црне Горе и Хрватске о реализацији пројеката ТAП и ИAП, односно изградњи гасовода који води из Aзербејџана.     

Посматрајући из визуре РС, не чуди толико тај супернискоклизећи старт једног Лагумџије којег и “браћа” Хрвати у ФБиХ памте само по злу, него морамо остати запањени чињеницом да један такав приједлог мирно пролази поред српских представника у заједничким органима као да они тамо и не постоје.

И не само да пролази, него га српски представници прихватају, гласају за њега. О чему се ту ради? Или се већина њих, што је већ годинама ноторна чињеница, уопште не мијешају у свој посао, или их мрзи да студиозније улазе у тако тежак пројекат па за њега гласају по аутоматизму, или су квалитетно излобирани, додатно плаћени и можда, чак, уцијењени, како се ни случајно не би успротивили том сарајевском марифетлуку.

Несумњиво је да су Лагумџијини “дипломатски канали”, које тако посебно наглашава, управо његова разна лобирања уз помоћ којих је и добио тај меморандум, али бар би требало да, у свему, буде бар мало парламентаран, заборави на свој его и дозволи, како то налаже процедура, да меморандум потпише министар спољне трговине и економских односа, а не он, ако већ до потписивања дође.

Пошто још не постоји ни коначна одлука о улагању у тај пројекат нити се зна када ће она бити донесена, а и када буде велико је питање учешћа БиХ у томе, чињеница је да је тај гасовод звани “сарајевски ток” за сада у фази провоцирања и подметања Српској. Нека се тако и настави јер смо на то одавно навикли, само да се том “послу” потпуно не прикључе и српски представници у заједничким органима.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана