Сарајевски распад

Жељка Домазет

Ријечима: "Супер. Напредујемо", које је међу посланицима Представничког дома Парламента БиХ изговорио, предсједавајући Шефик Џаферовић најсликовитије показује расуло парламентарне већине на нивоу БиХ.

Распад коалиције почео је недуго након њеног формирања, а и док је како-тако функционисала, закони и одлуке, па и предаја апликације за чланство у Европској унији, били су плод политичке силе. Док су једни покушавали да како-тако саставе и одрже власт, њу су наставили да прате клипови које су сами себи постављали у точкове. Једино у чему су успијевали и врло брзо се договарали су расподјеле позиција и изборног колача.

С друге стране закони и одлуке који су међу посланике и делегате Парламента БиХ стизали, изазивали су раслојавања, подјеле и пуцање по шавовима на све стране. Парламентарна већина је формирана и разваљивана од једне до друге тачке дневног реда. Састанци лидера које су на почетку одржавали врло често сада су постали прошлост. Посланички Клуб СДА од почетка је пролазио кроз унутрашња превирања, која су ескалирала и у туче, смјене, искључења и на крају потпуно цијепање и стварања новог клуба у Парламенту БиХ. Све је претворено у општи хаос, који, народски описано, више личи на бувљу пијацу него на парламентарну већину.

И сами представници парламентарне већине већ одавно констатују да она не постоји и да у исто вријеме нема ни воље ни капацитета да буде створена нова. Уколико се на нивоу БиХ уопште може констатовати да је направљен било какав корак напријед, онда је сасвим сигурно да је то учињено захваљујући дјеловању и доброј вољи позиције из РС и ФБиХ. Примјера је на претек и када се подвуче линија, онда је потпуно оправдано питање за шта ће овој земљи толике заједничке институције када раде и дјелују као раштимован клавир.

Било како било, јасно је као дан да ће на силу склепана парламентарна већина таворити овако до наредних општих избора, када ће грађани поново одлучивати ко ће их представљати у власти, а ко треба да буде кажњен за оно што (ни)је радио. Овај мандат је ако ништа друго поука за убудуће да непоштовање изборне воље грађана и стварање асиметричне власти на нивоу БиХ са губитницима на нивоу ентитета ову земљу може одвести само у турбуленције, а никако повести у напредак.

БиХ је већ одавно постала као бувљак у којем се само може констатовати: "Браво! Напредујемо у разлазу". Земља у којој се парламентарна већина не може везати ни за главу ни за реп не може ни очекивати било какве искораке него свађу и превирања сваке врсте.

Теслић

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана