Сарајевски казамати

Горан Маунага
Сарајевски казамати

У случајевима подизања оптужница и хапшења осумњичених за ратне злочине почињене над Србима током рата у БиХ, индикативне су двије битне ствари: прва, да је подизање тих оптужница у посљедње вријеме и убрзано и умногостручено, и друга, да представници српских удружења ратних страдалника сматрају да се ради о представи, јер у свим тим случајевима нема хапшења најодговорнијих за почињене злочине, како оних нижерангираних, тако ни оних политички одговорних.

Истина је да је у посљедњих неколико мјесеци Тужилаштво БиХ подигло оптужницу у "предмету Коњиц", да је у "случају Aтиф Дудаковић и други" изузета документација из бивше касарне у Бихаћу, да је дотакнут и "случај Добровољачка" кад је претресен стан осумњиченог Заима Бацковића. A сада је, ево, ухапшено осам осумњичених за злочине почињене над Србима и Хрватима у логорима у Тарчину и Пазарићу међу којима је најпознатији био логор "Силос".

Aли истина је и да те оптужнице и хапшења изгледају, најблаже речено, збрзано, као да се то ради по некој наредби о скидању анатеме са бошњачког руководства које је, несумњиво, у рату окрвавило руке, али за шта до данас, и поред необоривих доказа, углавном нема званичне потврде, односно нема оптужница ни хапшења.

Мора се признати да у јавности само помињање предмета "Тузланска колона", "Добровољачка", "Дудаковић", "Сарајевски логори", "Казани", "Силос", "Злочини у Херцеговини" изазива велику пажњу, тако да се чини да се та јавност задовољи чак и минималним радом на тим случајевима.

A чињеница је да је у посљедње вријеме велику медијску пажњу привукло управо то што је Тужилаштво БиХ само начело рад на тим случајевима, односно то што их је споменуло, али је заиста мало суштински урађено. То је, наравно, изостало.

За похвалу је то што бар изгледа да се замјеник главног тужиоца БиХ Весна Будимир труди да одржи недавно дато обећање да ће Тужилаштво БиХ интензивирати рад на најпознатијим случајевима ратних злочина почињених над Србима, али је и чињеница да се, и кад дође до хапшења, заобилазе "капиталци" и, чини се, они који су за злочине најодговорнији.

Говори то и јучерашњи примјер хапшења осморице осумњичених за злочине почињене над Србима и Хрватима. Логораши се слажу у једноме: међу њима нема најодговорнијих за злочине.

A евентуалног хапшења за извршено етничко чишћење у Тарчину и Пазарићу, гдје Срби више не постоје, нема ни у назнакама. Дакле, све су прилике да ће се Срби у оваквој БиХ, и с оваквим назовипроцесуирањем ратних злочина, још добро начекати и права и правде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана