Сарајевски “интелектуализам”

Жељка Домазет

Да се у БиХ могу изрећи било какве тврдње без икаквих консеквенци, најбоље потврђују оне које су изрекли бошњачки интелектуалци Сенадин Лавић и Суад Куртћехајић.

Без имало устезања, обзира и одговорности према изговореној ријечи рекоше да је “Милорад Додик Хитлер”, да је “Република Српска геноцидна творевина”, да Додик ради “на разградњи БиХ”, да је Додик исто што и Милошевић, да хоће Републику Српску да припоји Србији, да се не реагује из бошњачког интелектуалног и политичког корпуса, те да се “може тражити да се правним путем поништи Република Српска”.

Било је прозивки и високог представника и његове ћутње, а изречено је још којекаквих небулозних тврдњи које људи који држе до интелектуалног имена и академске културе ни у ком случају не би смјели себи да допусте.

Aко се има у виду чињеница да овај “интелектуални двојац” оваквим ставовима трује младост сарајевског Правног факултета и на оваквим “темељима знања и науке” одгаја генерације, онда је недвосмислено овакво интелектуално тровање најбољи пут за разградњу БиХ и њено уништење. Очигледно је да у таквој БиХ нема мјеста за оне који другачије мисле, као ни за оне који БиХ виде другачије од државе која је само по мјери једног народа. 

Далеко од “интелектуалног двојца” није ни тренутни вођа колективног шефа државе Бакир Изетбеговић, који је потпуно изгубивши компас и везу са реалношћу, почео да од етнички најочишћенијег града прави фатаморгану мултиетничког.

Тако су “интелектуалци” оркестрирано са Изетбеговићем млађим, почели да оживљавају политику Aлије Изетбеговића, која нас је и довела ту гдје смо и чије репове са поносом носе наведени.

Aко се БиХ буде градила по интелектуалној мјери Лавића и Куртћехајића и политички обликовала по мјери Бакира Изетбеговића неће дуго потрајати. Утонуће у интелектуални мрак и политичко једноумље које никоме добра нису донијели, а нове генерације биће затроване горчином коју 20 година беспоштедно сарајевска чаршија сипа по цијелој земљи.

Горчином која ће на крају појести њих саме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана