Сарајевске тужбе

Ведрана Кулага
Сарајевске тужбе

Aсоцијација независних интелектуалаца "Круг 99" поново је, ничим изазвана, саопштила јавности своја запажања, жеље и потајна надања за која нема утемељења ни по једном основу.

Годинама послије рата, годинама послије потписивања Дејтонског споразума, сарајевски интелектуалци не могу да прихвате двије реалности, које је већ одавно прихватио сваки здрав разум. Једна од њих јесте да постоји Република Српска, а друга је да српски народ није геноцидан. Невјероватно је да се људи, који себе називају интелектуалцима, годинама врте у слијепој улици из које изгледа не знају или не желе да изађу, па нас готово сваке седмице нечим изненаде.

Најновија идеја коју су најавили јесте да би БиХ требало да обнови тужбу против Србије и Црне Горе за почињени геноцид.

Предсједник Aсоцијације Сулејман Реџић појашњава да је "покретање тужбе и очекивана праведна пресуда предуслов за стабилност и трајни мир у региону", да "обнова тужбе не значи тужбу против било којег народа" и да је то "тужба против једног режима који је нанио огромне проблеме и узроковао оно што је означено као геноцид".

Aко се у обзир узме само неколико чињеница, јасно је да Реџићево објашњења "не пије воде". Као прво, о одговорности Србије и Црне Горе је своју ријеч и став прије неколико година дао Међународни суд правде када је саопштио да ове двије државе не сносе одговорност за оно за шта их је тужила БиХ. Као друго, како тужити режим који више не постоји? Као треће, ко је онда крив за злочине над Србима у БиХ? Као четврто, зашто се занемарује чињеница да су РС, Србија и Срби испунили своје обавезе када је ријеч о осумњиченима за ратне злочине? Aко је судити по најавама, сарајевски интелектуалци не хају много за то.

Довољно о цијелој иницијативи говори и назив сесије "Обнова тужбе БиХ против Србије и Црне Горе - морални основ". Па зар за обнову било које тужбе, па и те, првенствено нису потребни правни основ и докази? A ни нови, ни стари докази који доказују да су Република Српска, Србија и Срби геноцидни - не постоје, ма колико то неко желио.

Надајмо се само да ово није само један у низу покушаја појединих структура у БиХ да, зарад ко зна чега, својим неоснованим дјеловањем наруше у посљедње вријеме побољшане односе између земаља у региону и испишу онакву историју каква њима одговара, а која је далеко од истине и стварности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана