Сарајевске приче у празно

Ведрана Кулага
Сарајевске приче у празно

У Сарајеву ни јуче, осим магле, ништа ново!

Шесторица лидера парламентарних странака у БиХ поново су се нашли за преговарачким столом, а затим, по већ устаљеном обичају, устали и растали се без икаквог договора о расподјели министарских мјеста у новом Савјету министара БиХ.

Од општих избора у БиХ прошло је више од 12 мјесеци, а земља још, захваљујући уцјенама и нерационалним захтјевима појединих учесника у преговорима, чека да се прикључи остатку региона и актуелне министре пошаље у заслужену "министарску" пензију.

Разговори лидера шест водећих странака, које је јуче у згради Парламентарне скупштине БиХ окупио предсједник ХДЗ-а 1990. Божо Љубић, још једном су показали да зацементирани ставови странака из Федерације, које из шака не пуштају превелик дио колача који су приграбили, више не води нигдје.

Aко је јуче ишта дошло "на врх главе" свима који мјесецима прате "преговоре" шесторке, онда је то инат, кобајаги разумног Златка Лагумџије, уз несебичну помоћ платформаша и странаца.

Не заборавимо поменути да је ове године све пошло по злу онда када се високи представник латио хартије и мастила и у Федерацији БиХ запечатио формирање власти на начин који се некада, очигледно давно, предавно, звао државни удар.

Лидери СНСД-а и СДС-а Милорад Додик и Младен Босић поново су јуче у Сарајеву показали спремност и флексибилност, што је душебрижни Лагумџија децидно поменуо, али су поново на лопту стали они који је у својим ногама држе већ мјесецима.

Тврдоглавост странака из ФБиХ и супротстављеност ставова још су једном препријечили пут бољој будућности земље, а до када ће као балвани на путу остати да ту и стоје, тешко се може предвидјети.

Многи се питају да ли су појединци из ове политичке приче имало свјесни својих поступака, штете коју наносе БиХ и њеним грађанима, "стоповима" које постављају на сваком метру дуж цијелог пута што се зове БиХ.

Четврти лидерски састанак остаће упамћен као још један у низу, само један неуспјели покушај договора, а нови мозаик Савјета министара, чини се, неће још дуго бити састављен и представљен јавности.


Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана