Сарајевске пресуде

Горан Маунага

Информација да је од свих досадашњих пресуда за ратне злочине Суд БиХ припадницима српског народа одрезао чак 75 одсто, као ни она да су Срби осуђени на више од 1.600 година затвора, што је пет пута више од пресуда изречених Бошњацима, није, нажалост, ни изненађујућа ни нова.

Није ново ни сазнање да је Суд БиХ у протеклих 15 година свог постојања чак три четвртине затворских казни за ратне злочине изрекао Србима, али је ново то што, бар наизглед, у правосуђу БиХ почињу да дувају неки нови, позитивни вјетрови. За почетак, изненађујуће је и то што је предсједник ВСТС-а изјавио да нико у БиХ није задовољан рјешавањем предмета ратних злочина, а посебно то што је признао да је Тужилаштво БиХ до сада у раду кочила велика централизација надлежности.

Наравно да је добро и то што је ВСТС донио препоруке шта да се ради у рјешавању предмета ратних злочина у будућем периоду, али нада да ће то бити и урађено, без досадашњег селектовања предмета и политичког утицаја на правосуђе, заиста је мала након свега познатог о начину функционисања тог трећег стуба власти. Јер колико је тај суд пристрастан и селективан у одлукама, колико је под политичким утицајем, говоре и подаци о огромној диспропорцији висине затворских казни које Суд БиХ изриче за готово иста кривична дјела другима и оптуженим Србима, као и несхватљива неравномјерност у броју оптужених и осуђених лица различитих националности.

Зато би овогодишња реформа реформе правосуђа требало да уједначи кривично законодавство и санкције, посебно у предметима за ратне злочине и да коначно разграничи надлежности Суда БиХ и судова у ентитетима.

Процес реформе правосуђа траје већ 15 година па је јасно да не треба чекати на завршетак кључних ствари у том процесу, јер би послови уједначавања кривичног законодавства требало да буду завршени до краја ове године. То је, тачно тако, и предвиђено акционим планом за спровођење Стратегије за реформу сектора правде.

Тек тада бисмо могли да очекујемо да Тужилаштво и Суд БиХ коначно прекину са праксом злоупотребе института проширене надлежности и са преузимањем предмета који су у искључивој надлежности правосудних институција РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана