Сарајевске опструкције

Ведрана Кулага
Сарајевске опструкције

У Сарајеву ништа ново. И тако већ мјесецима. Процес формирања власти у ФБиХ никако да се помјери са мртве тачке, и то од октобра прошле године.

Иако су избори у БиХ одавно завршени, резултати објављени и потврђени, ништа се не дешава. Мада би све могло бити стотину пута завршено да није СДП-а БиХ.

Сваки дан, све гласније одзвања крајњи рок за формирање власти, и стиже до све већег броја страних дипломата који полако окрећу главу од БиХ.

И из ње одлазе збуњеније него што су дошли. Министри иностраних послова Словеније и Бугарске Самуел Жбогар и Николај Младенов, који су јуче били спремни да саслушају оно што им лидери станака у БиХ имају рећи, вјероватно су се покајали што су у Сарајево уопште и дошли. Дочекало их је вишегласје које нема премца.

И поврх тога језик улице и увреде појединих лидера - лидера СДП-а.

Од самог почетка, СДП - странка окарактерисана као рушилачки фактор у БиХ, још нема премца када је ријеч о блокирању формирања власти и вођењу политике унитаризације БиХ и мајоризације једног од конститутивних народа у БиХ - Хрвата.

Сваки други-трећи дан састанци се завршавају без договора. Изнова се у круг врте исте пароле.

Зашто? Зато што је ту СДП која не пристаје на компромисе, која је заборавила да БиХ треба да се заснива на принципу ротације и да само као таква може сачувати мир.

Заборавила је СДП и на све оне који су на октобарским изборима гласали за ову странку и Златка Лагумџију. Не брине СДП уопште како живе становници БиХ, они који су их изабрали на изборима и на основу којих они тврде да су апсолутни побједници. Не брине их како функционише економија, која ће за двадесет дана бити под новим притиском ако се ускоро не усвоји буџет. Који поново зависи од добре воље Лагумџије и присталица му.

СДП и даље није брига како ће се рјешавати ситуација у БиХ. Јер да јесте, до сада би већ пристали на компромис, не би им била битна само фотеља и урадили би нешто да се читава агонија у БиХ заврши.

Грађани БиХ уморни су већ од много пута поменуте реченице: "Договорили смо се да ћемо се договорити". Дајте нам нешто ново!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана