Сарајевске икебане

Жељка Добрић
Сарајевске икебане

Отргните се из загрљаја сарајевске чаршије, престаните да изигравате икебану и да тражите несувисла оправдања за непроцесуирање ратних злочина почињених над Србима у протеклом грађанском рату у БиХ. Написао је то руководилац Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражења несталих лица Републике Српске Сташа Кошарац у отвореном писму упућеном главном тужиоцу БиХ Милораду Барашину. И био је управу.

Барашин већ годинама затвара очи и зачепља уши пред захтјевима из Републике Српске да се коначно ријеши бар један предмет у вези са страдањима Срба. Достављене су му хиљаде доказа, изјава и обиман видео-материјал за те случајеве, а Барашин вјешто манипулише и избјегава да ради свој посао. Умјесто казне за нерад Барашин од сарајевских послодаваца добија награду у виду још једног мандата главног тужиоца Тужилаштва БиХ.

Шта рећи за човјека који годину разматра приговор на обустављање истраге у вези са страдањем војника ЈНA у Тузланској колони? Онима којима је Барашин одговоран управо такав и треба - једностран, до безобразлука ироничан и изузетно послушан.

Нажалост, није Барашин једина српска икебана у сарајевским институцијама. Кошарац је главном тужиоцу БиХ поручио да ће га пријавити Високом судском и тужилачком савјету БиХ на чијем је челу Милорад Новковић. A Новковић, који је такође на функцији већ други мандат, на питање о непроцесуирању починилаца злочина над Србима вријеђа човјеку интелигенцију одговором да је проблем у недостатку канцеларија!

Ту је и члан Колегијума директора Института за тражење несталих БиХ Милан Богданић, послушнији од најпослушнијег, слијеп за манипулације српским жртвама и злоупотребе, уцијењен, али и упоран да очува своју фотељу, јер такву ће тешко поново да добије.

Док се ти "српски представници" боре за истину о протеклом рату и равноправност процесуирање злочинаца, које је кључни услов за помирење, због њихових ситних интереса одвија се једнострано, чиме се учвршћује слика коју Сарајево годинама потенцира да су само Срби злочинци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана