Сарајевска „историја”

Ведрана Кулага Симић

Посљедњи рат промијенио је бројне ствари на подручју данашње БиХ. Неке су добиле нове димензије, а друге избрисане са животне позорнице као да их ту никада није ни било.

Иако су се од кобних деведесетих година навршиле готово три деценије, ни данас још није све  како би требало да буде јер се  често вртимо у круг који не доноси ништа добро већ само подгријава страшне духове прошлости.

Историја Балкана је, генерално, прожета крвавим годинама које су уписане црним словима на странама историје, али и које су изродиле народне хероје који су стали у одбрану правих вриједности у времену у којем су живјели.

По великом броју њих су, у знак сјећања на исказану храброст и захвалност за дјела која су учинили, назване улице широм БиХ. Таквих улица је било и у Сарајеву, али је добар дио, једноставно, нестао преко ноћи.

Десетине сарајевских улица у протеклим годинама је преименовано. Табле са старим називима, на којима су била написана имена и презимена хероја и одважних бригада, завршиле су на сметљиштима у покушају да се створи нека нова историја, а стари дани заувијек избришу са улица града из којег се свако мало може чути да је то један урбан, европски град и да су у њему врата отворена свима. Само зашто су, за неке отворена, само излазна.

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ затражио је од кантоналне и градске власти у Сарајеву да улице у том дијелу БиХ добију поново табле на којима ће писати имена народних хероја, међу којима су и неки који су одиграли главне улоге четрдесетих година прошлог вијека када су устали против фашизма који је газио све пред собом.

Представници Одбора су затражили да се хероји, међу којима је и Војислав Кецмановић Ђедо врате на сарајевске улице јер су дио историје. Ту су још и Васо Мискин, Марија Бурсаћ, Моша Пијаде и бројни други који су некада имали своје улице у Сарајеву, а сада их више немају.

Као да у протеклим годинама нису “никле” бројне нове улице које су могле да буду назване по онима који су са табли изгурали народне хероје. Умјесто тога догодиле су се чудне ствари - улица народног хероја Фуада Миџића је преименована у улицу Мустафе Бусулаџића који је осуђени фашиста и који је био одговоран за убиства хиљаде Срба и Јевреја у Другом свјетском рату.

Из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ су затражили да на улицама у сарајевским општинама своја мјеста поново добију чувени пјесници и умјетници као што су чика Јова Змај, Бранко Радичевић и Стеван Мокрањац који су, такође, избрисани са мапе улица тог града.

Рат је, као што је и речено, промијенио много тога, али и неке ствари које су се и које се још дешавају показују да то зло још није у потпуности нестало.

То није добро ни за кога, а посебно за ову и овакву БиХ која не успијева да пронађе зелену грану јер, између осталог, гази по некима који су доносили мир и слободу, а уздиже неке због којих је крв текла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана