Сарајевска дипломатија

Горан Маунага
Сарајевска дипломатија

Депеша коју је међу хиљадама других докумената објавио сајт "Викиликс", а коју је потписао бивши амерички амбасадор у БиХ Чарлс Инглиш, истиче се и разликује од већине осталих по томе што више говори о пошиљаоцу него о онима на које се односи његово обавјештење Стејт департменту.

Шта из Инглишове депеше, осим тога да је она све прије него дипломатска и да представља давно ишчитану поруку једног политичара, можемо да констатујемо?

Дакле, можемо да закључимо то да се Инглиш није понашао као дипломата, него се сврстао на једну страну, штитећи њене интересе. Он је заправо показао да је био извршилац који је из Сарајева слао непојмљиво паушалне и непровјерене информације о појединим званичницима.

Инглиш се није ни потрудио да саслуша и другу страну, иако у депеши упућеној у Вашингтон износи тешке оптужбе на рачун појединих политичара и вјерских вођа.

Наиме, непогрешиво је видљиво да је Инглиш садржај депеше одаслане из Сарајева сачинио на основу извјештаја пласираних у емисији Федералне телевизије "60 минута", дневног листа "Ослобођење" и недјељника "Дани". Као и ти медији и Инглиш је радио само у интересу једне стране, чије је мишљење једино и уважавао. Радио је, очигледно, површно и лобистички, занемарујући објективност, истину и дипломатију.

Послије објављивања Инглишове депеше једино је остало нејасно, да ли су поменути медији извјештавали по налогу америчке амбасаде или су, пак, америчке дипломате у Сарајеву свој посао обављале по смјерницама ових медија.

"Викиликс" то не може да нам покаже, а сигурно је да о томе неће проговорити ни Инглиш, који је очигледно одступио од шаблона који су користиле америчке дипломате широм свијета у извјештавању својих шефова у Стејт департменту. Јер док су се друге депеше односиле на детаље разговора вођених са локалним политичарима у земљама у којима су амбасадори службовали и у којима су изнесене њихове оцјене о најважнијим питањима, Инглишов допис се чини острашћеним рапортом дијела сарајевске медијске и политичке сцене.

За то вријеме депеше које су у Стејт департмент стигле из Београда говоре о врло конкретним плановима за хапшење Ратка Младића. Откривено је да је Влади Србије достављен план у 11 тачака за хапшење тог хашког бјегунца.

Aко би Инглишов и предсједник СAД Барак Обама наставио, овако како је почео, да се извињава државама због фрапантних сазнања из објављених докумената, свакако би ускоро на ред требало да дођу и прозвани из БиХ, који су искритиковани по туђим нотама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана