Сарадња

Вања Штрбац
Сарадња

Тужилаштво БиХ упорно одбија да сарађује са тужилаштвом Србије, када је ријеч о рјешавању случајева ратног злочина и на то упозоравају многи.

У чему је проблем не зна се тачно, али чињеница је да Тужилаштво за ратне злочине Србије има сарадњу са свим тужилаштвима у региону, осим са Тужилаштвом БиХ. Потврдио је то и тужилац за ратне злочине Србије Владимир Вукчевић.

Поражавајућа је истина за БиХ да осим одличне сарадње са Скопљем, Подгорицом и Загребом, ово српско тужилаштво добро сарађује чак и са EULEX-ом на Косову, док се са Тужилаштвом БиХ и његовим представницима, чини се, немогуће договорити.

Још једном, по ко зна који пут по реду, БиХ шаље веома ружну слику окружењу. Јер, на примјер, између Београда и Загреба размијењено је 39 предмета и то претежно оних које је Загреб уступио Београду, а у којима је донесен велики број осуђујућих пресуда, гдје су углавном изрицане максималне казне.

Упркос упорним покушајима Тужилаштва за ратне злочине Србије да са БиХ потпише меморандум о сарадњи, односно споразум о уступању доказа какав има са свим државама у региону, Тужилаштво БиХ са Милорадом Барашином на челу то још упорније одбија, тако да се до данас није отишло даље од платформе усвојене прошле године.

Зар не би било сасвим логично да се рецимо "случај Добровољачка" рјешава јединствено, уз коректну сарадњу тужилаштава у БиХ и Србији?

Да, било би то, како логично тако и пожељно, али код нас, по неком неписаном правилу, увијек све иде тежим путем, па тако "случај Добровољачка" своје рјешење чека у Сарајеву, али и у Београду, јер и у једном и у другом граду паралелно теку истраге једног те истог случаја.

A колико је Тужилаштво БиХ учинило да се тај и слични случајеви ријеше, свима је добро познато.

И, умјесто да БиХ граби крупним корацима развоја напријед, она већ предуго стагнира, док кривци за овакву ситуацију не чине ништа да је промијене.

A они који највише испаштају у тој цијелој причи су становници, који у таквим ситуацијама не могу да учине ништа, осим да се надају да ће једном неко боље вријеме довести и боље људе, који ће изнад свега стављати корист становника и државе, па тек онда личну сатисфакцију и новчану корист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана