Сарадња

Ведрана Кулага Симић

Најважнији званичници Српске, Србије и БиХ послали су јуче из Сребренице поруку за бољу будућност, сарадњу и развој који је региону и те како потребан, као и тој неразвијеној општини.

Балканске земље морају да сарађују и да помажу једна другој да лакше изађу из проблема чији се коријени вуку из раних деведесетих година - тешких година за све народе, прије свега у овој земљи, јер су многи у тим мјесецима остали без оних за које су до тада живјели и борили се да успију у животу.

Двије деценије су прошле о рата, а односи између земаља доведени у нормалније оквире зарад млађих генерација и оних које тек треба да направе своје прве кораке.

Такви односи и потези довели су до инвестиционо-развојног скупа који је у Сребреници спојио људе који у својим рукама држе већину конаца за развој не само те општине већ и Србије и БиХ, а отворена су и врата онима којима могу да на ово подручје привуку инвеститоре, стране и домаће.

У Сребреницу су током протеклих година уложена значајна средства, и из земље и иностранства, али је за снажнији опоравак очигледно потребна додатна помоћ. Ту руку пружиће им поново Влада Српске, али и Србија која је најавила да ће им из своје касе дати чак десет милиона КМ да би стали на ноге. Тим корацима наставиће и власт Српске која је до сада издвојила десетине милиона за развој општине у којој треба још доста тога покренути са мртве тачке.

Надајмо се да ће новац који ће им "лећи" на рачуне идућих дана бити искоришћен на најбољи могући начин, а не отићи ко зна којим путевима, као што је, нажалост, ранијих година био случај. Надајмо се да ће од помоћи и инвестиција које ће им стићи највише користи, прије свих, имати становници јер је њима то најпотребније. За малверзације не смије да буде мјеста, јер се Сребреница мора развијати да би становници ове општине који су много пропатили коначно видјели свјетло на крају тунела.

Потенцијали којима располаже та општина морају бити максимално искоришћени с циљем подизања привреде и свега онога шта може да одговори становнике од одласка у друге дијелове БиХ или чак изван њених граница.

Такву и сличну помоћ требају и друге средине у БиХ док још није касно и док у њима има спремних и способних да идеје и помоћ спроведу у дјела. Пут ка томе увијек води кроз сарадњу и заједничко залагање, без подметања ногу и инцидената.

Сви треба да гледамо у будућност иако ће о прошлости свако имати свој став и суд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана